Kategoriat
Peliarvostelut

Mondo (2. laitos)

Mondon toinen laitos on alkuperäistä pienempi ja minimalistisempi – mutta myös heikommin uudelleenpelattava. Tämä pikkupeli on nopeasti nähty. Tarjolla on kuitenkin helppoa ja vaivatonta laattojenlatomista aikapaineen alle ilman mainittavampaa aloituskynnystä.

Michael Schachtin Mondo ilmestyi alunperin vuonna 2011. Kesällä 2015 pelistä ilmestyi uusi laitos, joka on huomattavasti alkuperäistä riisutumpi. Siinä missä edellinen oli täysikokoinen, hyvin varusteltu lautapeli, uusi laitos ilmestyy Lautapelit.fi:n pikkupelien sarjassa, jossa ovat ilmestyneet muun muassa Port Royal ja Love Letter.

Uutuus muistuttaa edeltäjäänsä monin tavoin, mutta on toisaalta aivan erilainen tuote.

Kutistettu maailma

Mondon kansiSiinä missä alkuperäisessä Mondossa saaria rakennettiin 136 laatan valikoimista, laattojen määrä on uudessa versiossa puristettu 48:aan. Vanhan Mondon saaret koostuivat 24 palasta, uudessa kootaan 3×3-saaria. Aikaa on seitsemän minuutin sijasta vain neljä.

Pelin idea on kuitenkin sama: laatat levitetään pöydälle, kello pistetään käyntiin ja pelaajat alkavat noukkia laattoja, joista saari rakennetaan. Kun laatan on ottanut ja paikoilleen laittanut, sitä ei saa enää siirtää tai kääntää. Laatoista on koottava saari, jota ympäröi vesi joka puolelta. Vettä ei myöskään saa olla saaren sisäpuolella. Tämä on ehdoton sääntö: muista virheistä voidaan joustaa, mutta vesivirhe nollaa pisteet täysin.

Kun kaikki ovat valmiit tai aika loppuu, pelaajat saavat pisteitä. Ensimmäisenä saarensa valmiiksi saanut saa bonuksen. Jokaisesta valmistuneesta ja ehjästä alueesta (niittyä, autiomaata tai metsää) saa pari pistettä, jokaisesta laatoilla näkyvästä eläimestä yhden. Virhepisteistä sakotetaan, samoin tulivuorista sakotetaan niitä eniten kerännyttä.

Tätä toistetaan kolme kierrosta, jonka jälkeen eniten pisteitä kerännyt voittaa.

Liiankin yksinkertainen?

Vanhassa Mondossa oli kaikenlaista jekkua, kuten lisätehtäviä, joita suorittamalla saattoi kerätä lisäpisteitä. Nämä on kaikki jätetty pois, ja peli on pelkistetty hyvin yksinkertaiseksi rakenteluksi. Sikäli vanha Mondo oli kyllä selvästi parempi ja monipuolisempi peli. Uusi on vähän turhankin minimalistinen ja pelkään, ettei peli oikein kestä kulutusta.

Yhdeksän laatan saarien rakentaminen on sitä paitsi aika helppoa. Neljän minuutin aikaraja on todella leppoisa, minuutin tai pari voisi ottaa pois helposti, ilman että tehtävä kävisi kovinkaan vaikeaksi. Kaksinpeliin saa lisättyä onneksi haastetta rakentamalla 4×4-saaria, mutta useammalla pelaajalla palat eivät enää riitä isompiin saariin.

Toki uusi peli menee pienempään laatikkoon ja on halvempi, eikä vaadi pelatessakaan suurta tilaa. Alkuperäinen Mondo on kuitenkin selvästi monipuolisempi peli, jossa riittää enemmän pelattavaa. Pikku-Mondon aloituskynnys on kuitenkin pieni, joten tätä on varsin helppo pelata lähes kenen kanssa tahansa. Pidemmän päälle peli toistaa kuitenkin itseään liikaa.

Esimerkki valmiista ja virheettömästä saaresta. Kuva: Mikko Saari
Esimerkki valmiista ja virheettömästä saaresta. Kuva: Mikko Saari

Faktat Mondosta

Julkaisija: Lautapelit.fi, Pegasus Spiele (2015)

Mutkikkuus: Helppo. Pelin perusidea on erittäin yksinkertainen selittää, pelaamaan pääsee muutamassa minuutissa.

Onnen vaikutus: Nopeustestipeli, jossa taitavampi voittaa lähestulkoon aina.

Vuorovaikutus: Kilpapasianssia, eipä tässä juuri toisten peliä ehdi tai tarvitse tuijotella.

Teema: Melko abstraktia maastonrakentelua.

Uudelleenpelattavuus: Peli tuntuu toistavan itseään nopeasti, pienten saarien rakentelusta ei paljon vaihtelua saa.

Kieliriippuvuus: Peliin ei sisälly lukemista.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 10–20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *