Kategoriat
Peliarvostelut

Stella: Dixit Universe

Dixit-peliperheen jäsen Stella esittelee uuden tavan käyttää Dixit-kortteja merkitysten välittämiseen ja toisten pelaajien ajatusten lukemiseen.

Vuonna 2008 pelisuunnittelija Jean-Louis Roubira iski kulta­suoneen pelillään Dixit, jossa yksi pelaaja vuorollaan antaa vihjeen, jonka mukaan jokaisen on pelattava kädestään eris­kummallisella kuvituksella varustettu kortti, toivoen, että muut pelaajat luulevat kyseisen kortin olleen vihjeen antajan kortti. Tämä yksinkertainen konsepti toimii, ja pelistä on nautittu niin perhepelinä kuin party­pelinä jo vuosien ajan, ja se on saanut lukuisia lisäosia.

Vuonna 2021 Roubira lyöttäytyi yhteen Gérald Cattiaux:n kanssa jatkaakseen konseptin kehittelyä täysin uuden pelin, Stellan, muodossa.

Stellan kansi

Korttivalintoja

Stella on 3–6 pelaajan kilpailuhenkinen peli, jossa pelilaudan keskelle levitetään 15 Dixit-peliin yhteensopivia kortteja. Kortit jaetaan kolmeen viiden kortin riviin. Jokainen pelaaja saa huopatussin ja liinan, korttirivejä kuvaavan kirjoitusalustan, sekä pyöreän pelinappulan.

Satunnainen pelaaja valitaan aloittavaksi pelaajaksi, ja hän nostaa pelilaudan viereen asetettavasta sanakorttipinosta yhden kortin ja lukee siinä olevan sanan ääneen. Tämä on kierroksen vihjesana. Tämän jälkeen jokainen pelaaja tarkastelee pöydällä olevia kortteja ja merkkaa niistä vihjeeseen sopivat kortit omaan kirjoitusalustaansa. Kortteja on valittava vähintään yksi ja enintään kymmenen.

Kun kaikki ovat valinneet korttinsa, kukin kertoo kuinka monta korttia valitsi tällä kierroksella, ja siirtää pelinappulaansa pelilaudan reunassa olevalla radalla kyseisen luvun kohdalle. Eniten kortteja valinnut pelaaja joutuu kääntämään pelimerkkinsä pimeälle puolelle, eli väärinpäin, ja on vaarassa menettää pisteitään, mikäli seuraava pelivaihe menee häneltä metsään.

Tässä vaiheessa kunkin pelaajan on hyvä pohtia, mikä määrä kortteja on turvallista valita, ja mikä määrä on kenties paljon vähemmän kuin muilla. Liian turvallisestikaan ei ole hyvä pelata, sillä silloin muut voivat saada liian pitkän välimatkan pisteissä.

Stellan sanakortti
Sanakorteissa on kaksi vaihtoehtoa, joista valita. Kuva: Miira Hartemo

Paljastakaa valintanne

Seuraavaksi siirrytään paljastamisvaiheeseen, jossa aloittavasta pelaajasta lähtien kukin paljastaa kerrallaan yhden kortin, jonka on valinnut pöydältä. Mikäli useampi kuin yksi muu pelaaja valitsi saman kortin, kaikki kyseiset pelaajat saavat merkata kaksi tähteä tämän kortin ruutuun kirjoitusalustassaan.

Mikäli vain yksi toinen pelaaja oli valinnut kortin, saavat kyseiset kaksi pelaajaa superkipinän, eli saavat merkata myös kolmannen bonustähden ruudustaan. Jos kukaan muu ei ole valinnut samaa korttia, pelaaja tippuu kierrokselta, eikä voi jatkossa saada yhtään tähteä tältä kierrokselta.

Sitten on seuraavan pelaajan vuoro paljastaa yksi valitsemansa kortti pöydältä, ja peli jatkuu näin, kunnes kaikki ovat paljastaneet kaikki valitsemansa kortit tai ovat pudonneet kierrokselta. Kierroksen aikana kerätyt tähdet merkitään pistetaulukkoon. Pimeään joutunut pelaaja saa pisteensä vain, jos ei pudonnut kierrokselta. Mikäli hän putosi, saa hän vain puolet kierroksellaan kerätyistä pisteistä eli tähdistä. 

Peliä pelataan neljä kierrosta. Jokaisen kierroksen jälkeen vaihdetaan pelilaudalla olevista korteista aina yksi kierroslukumerkin osoittamista riveistä, joten jokaisella kierroksella on aina viisi uutta korttia. Pelin loputtua pisteet lasketaan yhteen ja julistetaan voittajaksi pelaaja, jonka pistepotti on suurin.

Stellan merkkauskuponki
Pelaajat merkitsevät valintansa kuponkiin, johon merkitään myös kierroksen aikana saatavat tähdet. Kuva: Miira Hartemo

Juuret Dixitissä

Stellan juuret Dixitissä näkyvät, mutta peli on silti tarpeeksi erilainen, eikä vain pelkkä Dixit-kopio. Siinä missä edeltäjässä suurin kynnys oli käsikortit, jotka eivät vain välillä sopineet yhtään muiden pelaajien kortteihin, tätä ongelmaa ei Stellassa esiinny, sillä kortit ovat aina kaikille pelaajille samat. Sama mielleyhtymien pohdinta ja vertailu on pelissä läsnä ja aiheuttaa hauskoja keskusteluja ja toisaalta myös ihmettelyä, että mitä ihmettä ne kanssapelaajat oikein ajattelevat. Siksi peli sopiikin monenlaiseen pelitilanteeseen, niin perheiden kuin vaikka peli-illan päätteeksi harrastajien kesken. Mistään vakavasta pelistä ei kuitenkaan ole kyse. 

Pelin suurin kysymysmerkki on pimeälle puolelle joutuminen. Kortteja on mahdollisuus valita enintään kymmenen, ja epäilen, ettei näin koskaan tapahdu. Riski pisteiden menettämiseen on liian suuri, kun arvauksia alkaa olla enemmän kuin viisi. Koeryhmän kanssa pelatuissa peleissä kuusi korttia taisi olla suurin määrä, mitä ikinä valittiin, ja se päätyi aina pelaajan putoamiseen jossain kohtaa kierrosta.

Suurimmassa osassa peleistä kukaan pelaaja ei valinnut enemmän kuin muut, vaan useampi pelaaja oli tasoissa valintojensa määrän kanssa, jolloin kukaan ei joudu pimeään. Toisaalta, jos valitset aina vain yhden tai kaksi korttia, otat riskin, että muut saavat joka kierroksella enemmän pisteitä kuin sinä. Siinäpä lienee yksi tärkeimmistä pähkäilyistä pelin aikana. 

Pelin pelaamiseen menee noin puolesta tunnista kolmeen varttiin, riippuen vähän siitä kuinka kiivaita keskusteluja korttivalinnat herättävät pelaajissa. Hauskinta peli on tietenkin isolla porukalla, jolloin korttivalintoja luontaisesti syntyy enemmän. Peli toimii kolmellakin tarpeen tullen.

Komponentit ovat taattua Libelludin tasoa, kauniita ja toimivia. Kuvitus on Jérôme Pélissierin, ja kortit ovat täysin yhteensopivat Dixitin kanssa, mikäli niitä haluaa vaihdella pelien kesken.

Pientä nipotusta on pakko sanoa pelin sääntövihosta, joka on ehkä tehty turhan vaikealukuiseksi. Tähdet ovat temaattisia, mutta tarkoittavat pisteitä, ja pimeän puolen pisteytys on selitetty tavalla, joka saa sen kuulostamaan vaikeammalta kuin mitä se oikeasti onkaan. Onneksi takasivulla on toimiva yhteenveto, mikäli sellaista tarvitaan pelin aikana. 

Stellan kortteja
Stellan kortit ovat yhteensopivia muiden Dixit-pelien kanssa ja uskollisia pelin omaleimaiselle tyylille. Kuva: Miira Hartemo

Faktat Stellasta

Suunnittelija: ,

Julkaisija: Libellud (2021)

Mutkikkuus: Sääntökirja voisi olla parempikin, mutta Stella on lopulta kovin suoraviivainen peli säännöiltään.

Onnen vaikutus: Kohtalainen, sillä et pysty lukemaan kanssapelaajiesi ajatuksia. Tämä on kuitenkin pelin suola, ja toisaalta kortit ovat kaikille samat, joten kukaan ei joudu näiden takia epäsuotuisaan asemaan. 

Vuorovaikutus: Pelin koko idea perustuu toisten pelaajien ajatusten lukemiseen ja päättelyyn. Toisen pelaajan peliin ei kuitenkaan suoranaisesti pysty vaikuttamaan.

Teema: Pelin teemalla ei ole varsinaisesti vaikutusta peliin.

Uudelleenpelattavuus: Korkea, sillä kortteja on vino pino, ja ne vaihtuvat pelistä toiseen. 

Kieliriippuvuus: Peli on julkaistu suomeksi, mutta itse pelissä ei tarvita lukutaitoa vihjekorttia lukuunottamatta. 

Pelaajamäärä: 3–6.

Pituus: 30 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Miira Hartemo

Lautapeliaddikti Vantaalta. Pidän melkein kaiken tyyppisistä peleistä, poikkeuksena tylsät sotapelit joita välttelen kuin ruttoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *