Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 25.12.2017: COIN Suomen sisällissodasta

GMT:n P500-kampanjassa on All Bridges Burning, COIN-sarjan peli Suomen sisällissodasta. Century: Spice Road saa jatkoa ja Spyfallista tulee DC-versio.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Suomen sisällissotaa P500:ssa

All Bridges Burning, COIN-peli Suomen sisällissodasta, on nyt GMT Gamesin P500-listalla. Koska COIN-pelit ovat nimenomaan epäsymmetrisiä valtataisteluja, VPJ Arposen suunnittelemassa pelissä on kolme osapuolta: kommunistiset punaiset, senaatin valtaa edustavat valkoiset ja maltilliset sosialidemokraatit, joiden tavoitteena kohtuullinen vasemmistolaisuus ja poliittinen reformi. Lisäksi Saksa ja Venäjä ovat edustettuina pelaajien hallinnan ulkopuolisina tahoina.

Pelin julkaisuaikataulu riippuu tilausten kertymisen määrästä. COIN-sarjalla on sen verran faneja, että vaaditut 500 tilausta kertyi helposti. Peli siis toteutuu, tarkempi aikataulu on vielä auki. Pelin normaali hinta on 72 dollaria, P500-ennakkohinta 50 dollaria. GMT:ltä saa nykyään P500-tilaukset Euroopasta toimitettuna, jolloin postikuluja tulee suunnilleen P500-alennuksen verran.

All Bridges Burning

Purple Brain Asmodeelle

Asmodee osti ranskalaisen Purple Brain Creationsin. Purple Brain on julkaissut muun muassa kirjallisuusaiheista pelisarjaa, jossa ilmestyi David Parlettin Around the World in 80 Days ja Essenissä ranskankielisenä esitelty Pauchonin ja Cathalan Oliver Twist.

Purple Brain -hankinnan taustalla on halu kehittää Asmodeen lastenpelien osaamista.

Esdevium Gamesista tulee tammikuun alussa Asmodee UK. Asmodee osti brittiläisen pelijakelija Esdeviumin jo vuonna 2010, nyt brändi pistetään Asmodee-kuosiin.

Century: Spice Roadin jatko-osa julkistettu

Century: Spice Roadia mainostettiin alusta pitäen trilogian ykkösosana. Seuraava osa on Century: Eastern Wonders. Yksinään Eastern Wondersissa seilataan paatilla laatoista kootulla laudalla ja pelataan tukikohtia maustesaarille ja kuskataan mausteita paikasta toiseen.

Yhdistettynä Spice Roadin kanssa näistä tulee From Sand to the Sea -peli, jossa käytetään Spice Roadin kortteja ja vaellellaan laudalla Eastern Wondersin tapaan.

Century: Eastern Wonders
Kuva: Plan B Games

Sivilisaatiota korteilla

CIV: Carta Impera Victoria on Rémi Amyn suunnittelema sivilisaatioaiheinen korttipeli, jonka Ludonaute esittelee Cannes’n pelimessuilla helmikuussa 2018. Peli tulee välittömästi hyvin laajaan jakeluun, myös Pohjoismaissa, eli suomenkielinenkin laitos on ilmeisesti odotettavissa.

Pelissä sivilisaatiot kisaavat kuudella osa-alueella: armeijoissa, uskonnossa, taloudessa, tieteessä, kulttuurissa ja utooppisuudessa. Pakassa on 104 korttia (tietysti, sanoisi roomalainen), jotka jakautuvat kolmelle aikakaudelle. Jokainen osa-alue antaa erikoisvoimia, jos alueen kortteja onnistuu keräämään itselleen riittävästi. Tavoitteena on voittaa ylivoima jollain tietyllä osa-alueella.

Varsinaisesta pelimekaniikasta ei vielä puhuta mitään, mutta vähän Innovationin suuntaan tämä tuntuisi olevan kallellaan.

Carta Impera Victoria

Spyfallista superversio

DC Spyfallin kansiSpyfallista tulee uusi versio DC Spyfall, jossa seikkailevat DC:n sarjakuvahahmot. Vakoojan paikalla on Jokeri ja muutakin lisäjekkua pelissä on. Jos joku pelaajista on Harley Quinn, hänen tehtävänään on saada Jokeri tajuamaan, missä ollaan. Jos Jokeri keksii paikan, Harley Quinn voittaa yhdessä Jokerin kanssa.

Mukana on myös valmiiksi yksi pakka, jossa on pelkkiä Jokereita ja pari Multiverse-pakkaa, joissa jokaisella pelaajalla on eri paikka. Nämä sekoittavat tunnelmaa varmasti mukavasti.

Mukana on myös supervoimia, joilla voi esimerkiksi väistellä kysymyksiä tai supernopeudella pakottaa vastaaja vastaamaan alle neljällä sanalla.

Lyhyesti

Vanha helmi, Marcel-André Casasola Merklen kreikkalaisteemainen rakennusketjutuspeli Attika ilmestyy uutena laitoksena. Super Meeplen julkaisema laitos vetää teeman uusiksi. Pelin nimeksi tulee U.S. Telegraph, eli teemaksi vaihtuu sähkeverkoston rakentelua Yhdysvalloissa. Vähän omituiselta kuulostaa vanhaan teemaan verrattuna, mutta muuten – ei hullumpi idea!

Rio Grande Gamesilta tulee alkuvuodesta Beta ColonyMatt Riddlen ja Ben Pinchbackin peli, joka perustuu rolldeliin, eli nopparondeliin. Aloittaja heittää neljä noppaansa ja muut kopioivat nopat tältä. Vuorolla käytetään kaksi noppaa, joista toisella liikutaan ja toisella aktivoidaan toiminto. Nopan väri ja arvo vaikuttaa luonnollisesti aktivoitavan ruudun toimintaan.

Broadhorns: Early Trade on Mississippi on pitkään työn alla ollut peli rahdin kuskaamisesta Mississippi-joella 1800-luvulla. Mitä pidemmälle joen varrella tavaransa saa myytyä, sitä paremmat ovat tienestit, mutta osa rahdista pilaantuu, joten kiirettä pukkaa.

Mayfair on ollut bisnesuutisissa viime aikoina. Nyt palataan vähän vanhempiin juttuihin: Mayfair osti itselleen Twilight Creationsin kesällä 2016, mutta syyskuussa Twilight Creations irtosi takaisin omaksi yksikökseen. Twilight tunnetaan erityisesti Zombies!!!-pelin julkaisijana.

Maaliskuussa 2018 Feuerlandilta ilmestyy Das tiefe Land, ensikertalaisten Claudia ja Ralf Partenheimerin peli alankomaalaisesta lampaankasvatuksesta ja ojien kaivelusta. Kuinka paljon kasvatat lampaita ja kuinka paljon suojelet maitasi tulvimiselta?

Treasure Island on uusi peli Yamatain toiselta suunnittelijalta Marc Paquienilta. Peli on bluffausta ja seikkailua. Yksi pelaajista on vangittu Long John Silver, joka yrittää hämätä muita, jotka yrittävät löytää Long John Silverin aarteen. Long John Silver yrittää paeta ja ehtiä aarteelle ensin.

Treasure Islandin kansi

Digiuutisia

Terra Mystican digiversioon on tulossa Fire & Ice -lisäosa. Lisäosa on jo avoimessa betassa ja on testattavana joulunpyhien ajan. Mukana on kuusi uutta kansaa, uusi pelilauta ja muuta lisähaastetta.

Haastavampi tekoälykin on tulossa. Juho Snellmanin nettiversion peliarkisto ei ollut valitettavasti yhteensopiva tekoälyn koulutusmateriaaliksi, mutta nyt DIGIDICEDillä on muutama tuhat peliä omaa varastoa, jolla tekoälyä koulitaan paremmaksi.

7 Wondersin digiversio on nyt universaali eli toimii myös iPhonella. Android-versiokin on saatavilla.

Katso myös

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Postcard Dungeon on äärimmäisen hyvin mukana kulkeva luolaholvauspeli: se on nimensä mukaisesti yhden postikortin kokoinen. Postikortin lisäksi tarvitaan vain seitsemän noppaa ja pelimerkkejä. Peli maksaa 5 dollaria Suomeen postitettuna. Toimitus luvataan maaliskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Chronicle X on pelinjohtaja vastaan pelaajat -tyyppinen X-COM-kopio: tukikohdan ylläpitoa, ufouhan torjuntaa ja taktista taistelua ruudukolla, 1980-luvun retroscifikuorrutuksella. Peli maksaa 99 dollaria ja 10–20 dollaria postikuluja päälle. Toimitusta lupaillaan syyskuulle 2018, verovapaasti. Kampanja löytyy täältä.

Monitahokasnoppia kravattikuosina! Kravatti maksaa 28 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2018, verottomuudesta ei tietoa, joten kannattaa varautua mahdollisuuteen. Kravatista saattaa myös mennä tullia. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Jouluaattoaamuna saatiin testattua pari Unlock!-peliä. Ilmaisprintattavat The Elite ja Fifth Avenue on molemmat luokiteltu aika helpoiksi, mikä näkyi: toisesta paettiin vartissa, toisesta kymmenessä minuutissa, eikä ihan hirveästi päänvaivaa tullut (paitsi The Elitessä, koska sokeat pelaajat eivät huomanneet yhtä aloitushuoneessa erittäin selvästi näkyvää numeroa).

Mutta ihan mukavia nämäkin ja kumpaakin voisin varsin lämpimästi suositella ensituttavuudeksi Unlock!:n maailmaan.

Hauskana yksityiskohtana olin aatoksi askarellut lapsille joulukalenterin huipennukseksi pienen pakohuonetehtävän. Olin keksinyt siihen mielestäni varsin nokkelan korttipakkaan perustuvan pulman – ja kuinka ollakaan, törmäsimme The Elitessä tismalleen samaan tehtävään.

Muuten lomalla on otettu rennosti ja pelattu vanhoja suosikkeja. Yksi lomanaikainen tehtävä oli saada A Feast for Odin vitosten ja kymppien listalle ja sehän onnistui hyvin. Nyt vain toivotaan, että keskiviikkona Tavernaan saadaan sen verran pelaajia kasaan, että Sidereal Confluence saadaan testattua.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 13.–14.1.2018 Suomen Pelimuseo juhlii yksivuotissynttäreitään. Peliaiheisessa ohjelmassa pääpaino on videopeleissä, mutta lautapeliasiaakin sivutaan.
  • 16.–18.3.2018 järjestetään Joensuussa JokiCon. Tapahtuman ohjelmassa on viikonlopun verran vapaata pelaamista ja lisäksi mahdollisesti miniatyyripeli- ja Magic-turnauksia. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *