Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 23.4.2018: Lautapelit.fi Ratinassa

Lautapelit.fi avasi ovensa Ratinassa. Lautapeliopas kävi tsekkaamassa uuden kaupan ja haastatteli Tuomo Pekkasta uranvaihtoon liittyen.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Lautapelit.fi avasi ovensa Ratinassa

Tampereen uusi kauppakeskus Ratina avasi ovensa viime viikolla ja Lautapelit.fi siinä sivussa. Perjantaina aamupäivästä oli hiljaista, avajaisten 50 000 kävijästä ei ollut jälkeäkään, joten valikoimaa sai ihmetellä rauhassa. Liiketila on pieni, mutta tehokkaasti käytetty ja valikoima vaikutti ensisilmäilyn perusteella täysin pätevältä.

Peliharrastajat eivät selvästikään ole liikkeen ensisijaista kohderyhmää, mutta harrastajapelien seinäkin on täynnä mielenkiintoisia pelejä, eli kyllä liikkeessä kannattaa käydä ihmettelemässä valikoimia. Perhe- ja lastenpelejä etsiville liike on vielä hyödyllisempi vierailukohde. Toki liike palvelee jatkossa myös toimituskohteena netistä tilatuille peleille.

Lautapelit.fi Ratinassa

Haastattelin Tuomoa Lautapelihetkeen:

Lautapelaamisen SM-kisat pelattu

Viikonloppuna pelattiin lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Epävirallisen tiedon mukaan tulostaulu näytti turnauksen lopuksi tältä:

  1. Steppe Nomads (57 pistettä)
  2. Talented Orcz (51)
  3. Kuudestilaukeava (43)
  4. Vuoksen lautapelaajat (42,5)
  5. Savuinen vesimeloni (41,5)
  6. Metamorfoosi (39)
  7. Suur-Liperi sables (34)

Talented Orczin Iridian Kiiskinen onnistui voittamaan kaikki pelinsä. Koskisen Knalli -kiertopalkinnolla palkittiin Matti Malinen.

Kansalliskirjasto digitoi peliaarteita

Kansalliskirjaston kokoelmissa on paljon upeita lautapelejä 1860-luvulta eteenpäin. Pelejä on digitoitu ja ne löytyvät Doriasta. Peleistä on digitoitu sisältöä vaihtelevasti, sen mukaan mitä kokoelmasta löytyy.

Osasta pelejä on kaikki mahdollinen sisältö, esimerkiksi leikkaamattomat nappula-arkit, joten print-n-play-harrastajat löytävät kokoelmista mielenkiintoista testattavaa. Osassa vanhoja pelejä on jopa jotain mielekästä pelattavaa – ainakin ne käyvät hienosta havainnollistuksesta sen suhteen, miten paljon lautapelien suunnittelu on vuosien varrella kehittynyt.

Pelejä digitoidaan jatkuvasti lisää, joten kokoelman kehitystä kannattaa seurata. Kiinnostavina nostoina tämänhetkisestä valikoimasta mainittakoon nyt ainakin seuraavat pelit:

Lyhyet

  • Asmodee Digitalilta ja Fantasy Flight Gamesilta tulee Mansions of Madness: Mother’s EmbraceMansions of Madnessiin perustuva videopeli. Peliä lupaillaan vuoden 2019 alkuun.
  • What’s Your Game? on ilmoittanut julkaisevansa uudet versiot Madeirasta ja ZhanGuosta piakkoin Kickstarterissa. Uusissa laitoksissa on paremmat komponentit, uusia muunnelmia ja laajennoksia. Vanhojen laitosten omistajille luvataan päivityssarjat. Sentieiron ja Soledaden uutuus Brasil tulee Kickstarteriin myöhemmin tänä vuonna.
  • Jos olet aina halunnut hypätä mukaan A Game of Thrones: The Card Gamen maailmaan, FFG julkaisee kahdeksan uutta valmispakkaa, jotka kuvaavat eri sukujen erityispiirteitä. Aikaisemmin julkaistuista korteista koostuvat pakat helpottavat mukavasti pelin maailmaan pääsemistä.
  • Asmodee on luonut Modern Classics -pelisarjan. Valikoiman avauspeleistä on vaikea olla eri mieltä: listalla ovat Ticket to Ride EuropeCatanCarcassonneDixit, Pandemic ja Splendor.
  • Ranskassa kohistaan, kun Bruno Faidutti ja Société des Auteurs de Jeux, pelisuunnittelijoiden yhdistys, on esittänyt syytöksiä Wonder Dice -julkaisijaa kohtaan. Syytösten mukaan Wonder Dicen uusi Nostromo-peli on varastettu suunnittelija François Bachelartilta, joka esitteli peliä Wonder Dicelle aikaisemmin. Aiheesta on pitkä keskustelu BGG:ssä.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Gravity Warfare on jonkinlainen scifi-teemainen versio Bamboleosta. Avaruusaluksia pelataan kiikkuvalle laudalle ja se, joka pääsee ensimmäisenä eroon aluksistaan, voittaa pelin. Peli maksaa 67 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu joulukuulle 2018 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Confrontation on pienimuotoisempien skirmish-tyylisten miniatyyripelien klassikko vuodelta 2000. Suosiota näyttäisi löytyvän, parintuhannen kappaleen early bird -erä myytiin hetkessä loppuun. Koko paketti – 178 miniatyyriä, pelialusta, vähän maastoja ja mahdollisesti reippaasti stretch goal -miniatyyrejä – maksaa 320 euroa ja muutama kymppi postikuluja päälle. Toimitusta luvataan verottomasti marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Samsara on intialaisteemainen pakanrakennuspeli, jossa kierretään samsaraa eli elämänpyörää, yritetään päästä nirvanaan ja vältellään pahaa karmaa. Peli maksaa 39 euroa ja noin kympin verran postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

The City of Kings on yhteistyöfantasiaseikkailu, jossa pelataan seitsemän seikkailun kampanjaa. Peli ilmestyi tänä vuonna edellisen Kickstarter-kampanjansa jäljiltä, ja nyt myynnissä on uusintapainos, lisäosia ja uusi Vadoran Gardens -peli, joka ei liity alkuperäiseen muuten kuin sijoittumalla samaan maailmaan. Vadoran Gardensin saa 22 punnalla, The City of Kingsin uudet sisällöt ovat 57 puntaa ja 158 punnalla irtoaa The City of Kings deluxe-laitoksena ja kaikilla uutuuksilla. Toimitukset on luvattu tammikuulle 2019 ja ne ovat verottomia. Kampanja löytyy täältä.

Factory Funner eli Factory Funin uusi versio ilmestyi pari vuotta sitten. Nyt tarjolla olisi Factory Funner & Bigger, uusi laitos, jossa on isompi boksi (kaikki osat eivät mahtuneet aikaisempaan), lisää perusputkia, kahdeksan uutta konetta sisältävä lisäri ja sekalaisia pieniä parannuksia. Tarjolla on myös Habitats, jossa ei ole komponenttimuutoksia edelliseen painokseen verrattuna. Habitats maksaa 36 euroa, Factory Funner & Bigger maksaa 50 euroa, kaikensisältävän setin saa 80 eurolla ja pelkkiä lisäreitä halvemmalla. Veroton toimitus on luvattu syyskuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Village Pillage -pelissä soditaan naapureita vastaan. Pelaajat valitsevat korttinsa yhtä aikaa ja sitten ratkaistaan, mitä tapahtui. Kivi-paperi-sakset ja vangin dilemma ovat vahvasti hengessä mukana: jos vastustaja viljelee, sinun pitää hyökätä; jos hyökkää, sinun pitää puolustaa; jos puolustaa, sinun kannattaa viljellä. Peli maksaa 31 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Kitchen Rush: Piece of Cake on jatko-osa Kitchen Rushiin. Reaaliaikainen yhteistyöpeli, jossa kokkaillaan työläistenasettelun keinoin laajenee lisäosan myötä jälkiruokaherkkuihin. Pelkkä lisäosa maksaa 29 dollaria, peruspelin kanssa hinta on 78 dollaria. Toimitus on luvattu verottomasti marraskuulle 2018 ja postikuluja tulee 10–15 euroa. Kampanja löytyy täältä.

Fleet: The Dice Game on noppaversio Ben Pinchbackin ja Matt Riddlen Fleetistä. Kupongintäyttölinjalla mennään, eli noppia heitetään, ruutuja täytetään ja kymmenen kierroksen jälkeen eniten pisteitä kerännyt voittaa. Peli maksaa 19 dollaria, luksusmalli on 26 dollaria, alkuperäisen Fleetin kanssa hinta on 49 dollaria. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2019, maksaa noin parikymppiä ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Growl on ihmissusipeli, jonka pelaa 10–15 minuutissa. Mukaan mahtuu 4–7 pelaajaa, lisäkorteilla jopa 10 pelaajaa. Pelissä kaikki saavat toimia, eikä moderaattoria tai sovellusta tarvita avuksi. Perusboksi maksaa 16 dollaria, 24 dollarilla saa kymmenen pelaajan version. Postikuluja tulee päälle kympin verran. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

I Am the Fourth Wall on epäsymmetristä Cthulhu-kauhua 1950-luvun lähiömaailmassa. Toimii yksinpelinä, yksi vastaan monta, 2–7 pelaajalla kaikki vastaan kaikki tai yhteistyönä 1–6 pelaajalla. Peli maksaa noin 33 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Miskatonic University: Restricted Collection on Reiner Knizian suunnittelema ja Chaosiumin julkaisema Cthulhu-lautapeli, jossa keräillään aarteita Miskatonicin yliopiston kokoelmista. Peli on onnenkoetusta, eli jos kerää liikaa samanlaisia kortteja, käy kehnosti. Peli maksaa 25 dollaria ja postikulut päälle. Toimitusta lupaillaan marraskuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Sunnuntaina Tuomon haastattelun yhteydessä oli aikaa pelille. Tartuin tilaisuuteen testata uutuus, joten pöydälle pääsi Reiner Knizian kilpajuoksua ja pakanrakennusta yhdistelevä The Quest for El Dorado. Tässä perhepelissä rakennellaan laatoista kartta, jota sitten juostaan läpi omilla nappuloilla maastoa vastaavia kortteja pelaten.

Kortteja voi ja pitääkin myös ostaa lisää, koska aloituspakan korteilla ei pitkälle pötkitä: paremmat kortit ovat vain parempia, mutta matkan varrella on myös kohtia, joista on joko mahdotonta päästä läpi aloituspakan korteilla, tai sitten on kierrettävä pitkä matka. Muutkin pakanrakennuksen perusmetkut ovat mukana, voittoni katsoisin pääasiassa tehokkaan aloituskorttien pakasta poistamisen ansioksi.

Kaikkinensa siis aivan mainio peli. Ei nyt suoranaista hankintapakkoa iskenyt, mutta kyllä tätä lasten kanssa pelaisi erittäin mielellään.

Normaalissa peli-illassa kaiveltiin pöydälle Hamsterrolle, näppäryyspelien klassikko vuodelta 2000, joka onnistui herättämään huomiota naapuripöydässä asti. Onhan iso puupyörä näyttävä kapistus ja palikoiden viritteleminen pyörän hyllyjen väliin on varsin ihmeellistä touhua, kummasti ne nimittäin pysyvät paikoillaan, vaikka pyörä pyörisi eteenpäin.

Mainiota viihdettä oli myös vanha kunnon Shark, yksinkertainen ja tuuripitoinen osakepeli vuodelta 1987. Pelaajat ostavat ja myyvät osakkeita, joiden arvo määräytyy pelilaudalla tapahtuvasta firmojen kasvusta, joka taas riippuu sekä pelaajien valinnoista että reippaasta annoksesta tuuria. Peli toimii, koska siinä tapahtuu paljon: tilanne muuttuu moneen suuntaan, eikä ole missään nimessä staattinen.

Sharkissa on herkullista riskinarviointia ja päätöksentekoa: kun osakkeita saa ostaa ja myydä sekä vuoron alussa että lopussa, päätöksenteko on kiinnostavaa. Toimiako ennen nopanheittoa, jolloin ei ole tietoa nopanheiton tuloksesta ja sen seurauksista, mutta mahdollisuus hyötyä nopanheitosta, vai odottaako vuoron loppuun, jolloin tietoa on, mutta hyvä tilaisuus on voinut mennä sivu suun?

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *