Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 9.7.2018: Dice Tower ja Golden Elephant -palkinnot

Vuoden 2017 Dice Tower Awards -palkinnot on jaettu. Palkinnot olivat melkoista Gloomhaven-juhlaa. Golden Elephant -palkinnossa taas juhli Vital Lacerdan Lisboa.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

Dice Tower Awards

Dice Tower jakoi palkintonsa suorassa lähetyksessä 5.7.2018. Palkintolähetys löytyy tästä:

Jos et jaksa katsella videota, voittajat ovat myös tässä:

  • Vuoden peli: Gloomhaven
  • Paras taide: Ryan Laukat ja Near and Far
  • Parhaat tuotantoarvot: Photosynthesis
  • Paras yhteistyöpeli: Gloomhaven
  • Paras lisäosa: Star Wars: Rebellion – Rise of the Empire
  • Paras perhepeli: Azul
  • Paras esikoispeli: Gloomhaven
  • Paras pienen julkaisijan peli: Gloomhaven
  • Paras seurapeli: Magic Maze
  • Paras uudelleenjulkaisu: Downforce
  • Paras strategiapeli: Gloomhaven
  • Paras teema: This War of Mine: The Board Game
  • Paras kaksinpeli: Santorini
  • Innovatiivisin peli: The 7th Continent

Melkoista Gloomhaven-juhlaahan nämäkin palkinnot olivat, mutta ei se ihme ole, eikä väärin: on jokseenkin ilmeistä, että vuoden 2017 keskeisin uutuuspeli oli Gloomhaven. Se on kivunnut suomalaispelaajienkin suosioon, Lautapelioppaan sivupalkissa näkyvässä pelirankingissa se on noussut ykköseksi ohi Agricolan ja Eclipsen.

Varsinaisella parhaiden pelien listalla, jossa keskiarvon lisäksi ratkaisee myös arvioijien määrä, se on vielä sijalla 36., mutta nousee sieltä vakaasti jokaisen uuden arvioijan myötä kohti listan kärkeä. Gloomhaven on selvästi pidetympi kuin Pandemic Legacy, jonka se syrjäytti BGG:n listan ykköspaikalta ja sillä on itse asiassa kaikista Lautapelioppaan listan peleistä toiseksi korkein keskiarvo. Ainoa parempaan pystyvä peli on 1880: China, eli pienen piirin 18xx-peli, jolla on tällä hetkellä kymmenen reittausta.

Dice Towerin palkinnot kaikkine ehdokkaineen löytyvät Dice Towerin sivuilta.

Golden Elephant -palkinnot

Heavy Cardboard -podcast jakoi omat Golden Elephant -palkintonsa kesäkuussa. Palkinnon voitti Vital Lacerdan Lisboa. Palkinnon jakavat podcastin juontajat Edward ja Amanda Uehler. Voittaakseen palkinnon pelin pitää tarjota analyysin ja suunnittelun syvyyttä. Sen ei tarvitse olla pitkä, mutta siinä on oltava useita merkittäviä päätöksiä tehtäväksi. Voitto ei saa olla tuurista kiinni ja päätöksillä pitää olla merkitystä muille pelaajille. Pelissä on erotuttava aikalaisistaan edukseen ja sen on miellytettävä raatia.

Heavy Cardboardin Patron-tukijat ja HeavyConin osallistujat saivat äänestää oman suosikkinsa ja senkin voitti Lisboa. HeavyConissa Lisboa oli tasoissa John Companyn kanssa, nettiäänestäjät olivat kuitenkin vankasti Lisboan puolella.

Muita finalisteja olivat 18CZGaia ProjectTime of CrisisKeyper ja John Company.

Golden Elephant

Kauhea matka

Mansions of Madnessin kakkoslaitos saa uuden lisäosan. Horrific Journeys laajentaa peliä matkailun maailmaan ja vie tutkijat kauas kotoa. Neljä uutta tutkijaa – seilori, vakooja, muusikko ja tarjoilija – pääsevät mukaan kolmeen uuteen skenaarioon. Skenaarioissa on junamatkailua, kyytiä ilmalaivassa ja seilaamaan laivalla, jota piinaavat traagiset tapaturmat.

Laivaskenaario esittelee peliin uuden petturimekaniikan, jossa osa tutkijoista saattaa olla syväläishybridejä, joiden tavoitteena on sabotoida tutkimusten onnistumista.

Lisätietoja löytyy Fantasy Flightin sivuilta.

Horrific Journeys

Eeppisin Kickstarter-lisä ikinä?

Tässä Cthulhu: Death May Dien R’lyeh Rising -bonarin trailerivideossa tiivistyy kaikki se, mikä on katsojasta riippuen Kickstarterissa joko ihanaa tai kamalaa:

Ilmeisesti tiistaina 10.7. selviää mitä tämä kauhistus maksaa, eli palaamme asiaan ensi viikon viikkokatsauksessa, jonka Kickstarter-listoilta Cthulhu: Death May Die löytyy.

Keyflowerista korttipeliversio

Essenin messuilla ilmestyy Key Flow, joka on korttipeliversio Keyflowerista. Peliä ei haluttu nimetä Keyflower: The Card Gameksi, koska korttipeliversioiden odotetaan olevan lautapeliä kevyempiä. Key Flow ei ole erityisemmin kevennetty, silläkin on kestoa 45–75 minuuttia ja pelaajamäärä peruspelin tapaan 2–6 pelaajaa.

Pelissä on muutenkin tuttuja elementtejä: peli kestää useamman vuodenajan ja pelaajat pääsevät rakentamaan kyliä joen rantaan. Pelaaminen tapahtuu kortteja draftaamalla, korteilla rakennetaan ja päivitetään rakennuksia, kehitetään taloutta, kerätään kultaa ja hoidetaan eläimiä. Työläiset voi lähettää töihin joko omaan kylään tai naapureiden rakennuksia, kuten lautapelissäkin.

Richard Breesen ja Sebastian Bleasdalen lisäksi peliä on kehittänyt Ian Vincent.

Lisätietoja Reykholtista

Uwe Rosenbergin syksyllä ilmestyvästä Reykholt-pelistä on julkaistu ensifiiliksiä saksalaisella Würfelmagier-sivustolla.

Pelissä on neljä vaihetta: työskentely, sadonkorjuu, turismi ja kotiinpaluu. Työskentelyvaiheessa pelaajan kolme työläistä päätyvät hommiin. Tarjolla on tehtäviä kasvihuoneissa, torilla, pelloilla ja kaupungintalolla. Viljelymekanismi vaikuttaisi olevan kovin samanlainen kuin At the Gates of Loyangissa: omasta varastosta tuleva kasvi pelataan tyhjään kasvihuoneeseen, joka välittömästi täyttyy kasveista. Sadonkorjuuvaiheessa jokaisesta kasvihuoneesta kerätään sitten yksi kasvi.

Turisteille myyminen ei vastaa ihan Loyangin tilauksia. Turistirata kiertää pelilautaa. Ensin pitää toimittaa yksi tomaatti, sitten yksi salaatti, sitten yksi sieni, sitten yksi kaali, sitten yksi porkkana, sitten kaksi tomaattia ja niin edelleen. Vaatimukset siis kasvavat kun radalla etenee. Peli kestää seitsemän kierrosta ja parhaiten turisteja palvellut voittaa.

Mukana on myös yksinpelimoodi, jossa ilmeisesti A Feast for Odinin yksinpelin tapaan nykyisen kierroksen valinnat estävät samojen toimintojen käyttämistä seuraavalla kierroksella.

Würfelmagier arvosti pelin yksinkertaista kulkua ja nopeaa etenemistä. Kasvisten tuottamisen suunnitteleminen on mielenkiintoinen haaste. Kuvitustakin kehuttiin. Miinuspuolina mainittiin pelin nopeus: jos muut pelaajat miettivät omia vuorojaan pitkään, on turhauttavaa, jos oma vuoro on muutamassa sekunnissa ohi ja sitten on taas odotusaikaa. Vuorovaikutusta pelaajien kesken ei juurikaan ole. Sitä olisi kaivattu enemmän ja lisäksi vähän piilotettuja elementtejä, nyt kaikki on nähtävillä ja selvää. Mitään yllätyksiä ei ole luvassa.

Reykholtin kansi

Lautakunta

Lautakunta-podcastin viikon jaksossa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Kai Saarto (Todellisuuspako) ja Miira Hartemo (Noppapotti) juttelevat Annika Saarron (Todellisuuspako) esittelemän “noppaoptimointi” pelityypin sisältöä ja ideaa. Millaiset pelit siihen sopivat? Onko noppamanipulointi osa tätä genreä? Miten italialaiset liittyvät tähän keskusteluun? Se selviää tässä Lautakunnan jaksossa.

Gencon-lyhyttä

  • Walls of Yorkissa suojataan Yorkin aarteita viikingeiltä. Teetkö pienen, nopeammin valmistuvan kaupungin, vai isomman, jossa on paremmin suojaa mutta joka valmistuu hitaammin?
  • Illuminati Deluxesta tulee uusi laitos, jossa pelin ulkoasua ja sisältöä on päivitetty, pelimekaniikat ovat kai aika samat kuin ennenkin. Munchkiniin puolestaan tulee uusi Side Quests -lisäri, jossa pelaajat saavat salaisia tavoitteita suoritettavakseen. Munchkin Starfinder on Munchkin, joka sijoittuu Starfinder-roolipelin maailmaan.
  • Pandasaurus julkaisi Qwintosta englanninkielisen laitoksen, mikä on jo parantanut pelin saatavuutta Suomessakin. Vennerød on näemmä julkaissut pelistä pohjoismaisen laitoksen, eli se on saatavilla vallan suomeksikin.
  • Vlaada Chvátilin Pictomaniasta vuodelta 2011 on tullut uusi laitos. Uusi Pictomania on päivitetty laitos. Tässä piirrä-ja-arvaa-pelissä jujuna on se, että kaikki pelaajat piirtävät ja arvaavat yhtä aikaa.
  • Taiwanilaiselta Moaideasilta tulee taas pelejä, joista ainakin aiheensa puolesta kiinnostavin on Symphony No. 9, jossa ollaan 1700-luvun säveltäjien mesenaatteja. Säveltäjien työllistäminen johtaa tässä raadollisessa pelissä valitettavasti säveltäjäparkojen kuolemaan, eli pelaajat voivat miettiä, kuinka paljon säveltäjiään piiskaavat mestariteosten toivossa…

Lyhyet

  • Concordiaan tulee uusi lisäri Concordia Venus. Siinä pelataan pareina ja kun parin toinen osapuoli pelaa kortin, toinen osapuoli tekee saman toiminnon heti. Rahalla voi auttaa kaveria, mutta tavaravarastot ovat erilliset. Uusi kortti Legaatti antaa jotenkin kaverin kopioida kortteja ja uusi jumala antaa pisteitä alueista, joilla parin molemmat pelaajat ovat.
  • Forum Trajanumin kansi on julkaistu. Hyvin vähän siitä vielä muuten tiedetään, mutta alunperin peli julkistettiin Stefan Feldin ja Michael Rieneckin yhteistyönä, mutta nyt kannessa on vain Feldin nimi.
  • Spielworxxilta tulee Captains of the GulfJason Dingerin peli katkarapujen, ostereiden ja rapujen kalastuksesta Louisianassa. Pelissä on toiminnonvalintaa ja monikäyttöisiä kortteja, mutta kovin paljon muuta siitä ei vielä tiedetä.
  • Digidicedin seuraava lautapelin mobiilikonversio on The Castles of Burgundy, joka ilmestyy mobiililaitteille vuoden 2019 aikana.
  • Hans im Glückin pelien jakelu saksankielisissä maissa siirtyy Schmidt Spieleltä Asmodeelle vuoden 2019 alusta alkaen. Hans im Glückin tiedote.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Snowdonia on Tony Boydellin työläistenasettelupeli vuodelta 2012. Peli on nyt Kickstarterissa Deluxe-laitoksena, jossa on mukana kaikki mahdollinen Snowdoniaan vuosien varrella julkaistu sälä, eli pelattavaa on huikea määrä. Peli maksaa 88 dollaria. Pelkän Bluebell Line -lisärin ja uudet skenaariot saa 20 dollarilla. Toimitus on toukokuulle 2019, maksaa 15 dollaria ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.

The Island of El Dorado on melko tuore ja pidetty Kickstarter-peli, josta on nyt tarjolla lisäri The Thieves of El Dorado ja uusi painos peruspelistä. Lisäosassa on kaksitoista uutta pelitapaa (erilaisia joukkuepelejä), uusia aarteita, seikkailijoita ja muuta sälää. Pelkkä lisäri on 35 dollaria Suomeen toimitettuna, peruspelin kanssa hinta on 91 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Startropolis on avaruusaseman rakentelua, jossa materiaalina on 3D-palikoita. NIistä muodostuu ehta avaruusasemamalli. Peli maksaa 49 dollaria ilman stretch goaleja, 79 dollaria kokonaisena. Postikuluista ei ole tietoa, mutta toimitus on tiettävästi verollinen. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Quartermaster General: The Cold War on uusin osa Quartermaster General -pelisarjasta. Peli on 3–6 pelaajalle, mukana on perinteisen Naton ja Varsovan liiton lisäksi neutraali blokki eli Intia, Kiina ja erinäisiä nationalistiliikkeitä. Tietysti myös ydinaseet ja vakoilu ovat olennainen osa peliä. Fiilistellä voi vaikkapa tätä foorumipeliä BGG:ssä. Peli maksaa 52 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu jo lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Lowlands on ollut viikon uutuuspeli. Ensikertalaisten Claudia ja Ralf Partenheimerin peli on sekoitus Agricola: All Creature Big and Smallia ja Fields of Arlea: lampaidenkasvatus ja aitausten ja rakennusten rakentaminen on suoraan ensimmäisestä kopioitu ja teema taas heittää pelaajat samoille Pohjanmeren rannoille kuin Arlessa.

Kopioinnille on Uwe Rosenbergin hyväksyntä, peli on osa Feuerland Gamesin Uwe Rosenberg Collectionia. Rosenberg on ollut mukana toimittamassa Lowlandsia.

Pelissä on siis tarkoitus rakennella omalle pelaajalaudalle paljon aitauksia, kasvattaa niissä lampaita ja huolehtia yhdessä tuumin siitä, että tulvapato kestää ja estää vesien vyörymisen mereltä niityille. Padonrakennus on yhteinen hanke, eli pelaajien on huolehdittava siitä yhteistyössä. Osallistumisesta palkitaan pisteillä ja rahalla, lusmuilusta taas seuraa mahdollisesti lampaiden hukkumista.

Lowlands on ristiriitaisten tavoitteiden verkosto. Jos pato pitää, lampaiden arvo kasvaa ja padonrakennuksen arvo voi pudota jopa nollaan. Padonrakennukseen on siis tarve panostaa, jos haluaa lampailleen arvoa, mutta jos kaikki panostavat patoon, silloin sen tekeminen on arvotonta ja lusmuilemalla hyötyy. Jos kaikki lusmuilevat, padonrakentaminen nousee kannattavaksi ja lampaiden arvo laskee.

Tämä dynamiikka vaikuttaa teoriassa kiinnostavalta, mutta ei toistaiseksi ole toiminut käytännössä niin mielenkiintoisesti kuin voisi ajatella. Ehkä kyse on pelaajamäärästä. Neljällä pelaajalla osallistujia on enemmän, joten mahdollisuudet ovat monipuolisemmat. Kaksinpelissä idea vähän latistuu.

Lähtökohtaisesti peli on kyllä mielenkiintoinen ja kuvitukseltaan todella kaunis, joten tätä on ihan ilo tutkailla tarkemmin ja pelata lisää.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

  • Ei mitään tällä viikolla. Aika meni pelatessa!

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *