Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 7.5.2018: My Little Scythe ja uutta Dale of Merchantsia

X-Wingistä tulee uusittu kakkoslaitos, pnp-hitti My Little Scythe julkaistaan ihan oikeasti ja Sami Laakso on paljastanut Dale of Merchants Collectionin.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

TelegramLautapeliopas on nyt myös Telegramissa. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista saman tien. Lautapelioppaan Telegram-kanava.

 

My Little Scythe julkaistaan

My Little Scythe alkoi fanijuttuna: kuusivuotias Vienna Chou kehitteli isänsä Hobyn kanssa Scythestä yksinkertaistetun version, jossa miniatyyreinä käytettiin My Little Pony -hahmoja. Tämä versio julkaistiin print’n’playna ja peli voitti vuoden 2017 parhaan print’n’play-pelin Golden Geek -palkinnon.

Jamey Stegmaier huomasi pelin, kiinnostui, testasi ja ensimmäisen pelin jälkeen päätti julkaista. My Little Pony -teema jäi luonnollisesti pois tässä vaiheessa, mutta ponit korvattiin söpöillä eläinhahmoilla ja lopputulos näyttää edelleen varsin toimivalta. Pohjalla on yhä Scythe, mutta peliä on pelkistetty ja virtaviivaistettu niin, että tuloksena on noin 45-minuuttinen peli.

Söpöstä teemastaan huolimatta kyse ei ole vain lastenpelistä, vaan My Little Scythe toimii hyvin perhepelinä ja myös aikuisille ja peliharrastajille, jotka pitävät vähän kevyemmistä peleistä.

Peli ilmestyy elokuussa. Lisätietoja Stonemaierin sivuilta. Jameyn ja Hoby Choun haastattelu.

My Little Scythe

Lautakunnan spesiaalijakso

Tällä viikolla ilmestyy Lautakunnan ensimmäinen spesiaalijakso. Siinä Tuomo Pekkanen ja Mikko Saari puhuvat pakohuoneista ja pakohuonepeleistä. Lisäksi jaksossa on haastateltu pakohuoneiden asiantuntijaa Katleena Kortesuota, jonka Pakohuone : Suunnittele, toteuta, pakene -pakohuonekirja ilmestyy 15.5.2018.

Jakso löytyy myös Youtubesta. Jaksossa on poikkeuksellisen paljon nähtävää, Mikon ja Tuomon osio kun kuvattiin myös videolle.

X-Wingistä uusi laitos

Fantasy Flight Games julkaisee Star Wars: X-Wing Miniatures Gamesta uuden laitoksen. Fantasy Flightin FAQ:n mukaan uusi laitos tekee pelistä helpommin lähestyttävän uusille pelaajille. Lautapelioppaan X-Wing-asiantuntija Heikki Laakkonen kommentoi:

FFG yllätti julkistamalla X-Wing: Second Editionin FFG Worldsien alla. Ensisilmäyksen perusteella kakkosedikka palauttaa tasapainon peliin ja ikoniset TIE-hävittäjät ja X-siivet ovat jälleen toimiva osa lentuetta myös kilpailullisissa peleissä.

Kakkosedikan muutoksiin kuuluvat muun muassa alusten ominaisuuksien, toimintojen ja liikemahdollisuuksien viilailu. Uutena ominaisuutena lisätään Voima, mutta kysymysmerkiksi jää vielä, kuinka monella pilotilla (tai alusten miehistönjäsenellä) voimasensitiivisyyttä on ja miten merkittäväksi se nousee. Aluksiin ilmestyy myös uusi keskikoon luokka, mikä on tervetullut lisä.

Kasuaalimpi pelaaja arvostanee valmiita, viisiportaiseen uhkatasoon perustuvia aluskokonaisuuskortteja, joilla tasaväkisten pelien muodostaminen pitäisi olla helppoa ja nopeaa. Ilmeisesti myös skenaarioita ja tehtäviä on tehty vetävämpään suuntaan. Kilpailullisempaa pelaajaa kiinnostaa tieto, että aluksilla ja niiden päivityksillä ei ole kiinteää pistehintaa, tai edes lukumäärää, vaan niitä viilataan ja päivitetään (jopa aluskohtaisesti) FFG:n virallisessa sovelluksessa, jos ja kun epätasapainoisuutta ilmenee. Peruspelin lentuepisteet on lavennettu 200:aan, mikä on pieni miinus lentuepisteiden päässälaskemisen ja nopean ymmärtämisen kannalta, mutta mahdollistaa tarkemman pistehinnoittelun.

Kakkosedikka myös eriyttää uusimmasta elokuvatrilogiasta tutut Vastarinnan ja Ensimmäisen ritarikunnan omiksi ryhmittymikseen nostaen ryhmittymien lukumäärän viiteen. Ensimmäiseen laitokseen panostaneelle välttämätön paha ovat konversiokitit, joilla vanhat alukset saa yhteensopiviksi ja käytettäviksi uudemmassa laitoksessa. Samalla toki annetaan kakkosedikan mukaiset aluspäivityskortit. Minua konversiokittien hankinta ei haittaa, sillä vanhemmissa julkaisuaalloissa on paljon “unohdettua, toimimatonta ja hylättyä” sisältöä, joka nyt toivon mukaan saadaan takaisin peliin. Uusi Core Set on silti lähes pakko hankkia, vähintäänkin kilpailullisiin peleihin vahinkopakan ja hieman tarkempien liikemittojen takia.

X-Wing-veteraanina odotan innolla syyskuuta ja 2. laitoksen laajaa julkaisua. Esimakua toisesta laitoksesta saa tosin jo sitä ennen, kun 1. laitoksen 14. julkaisuaalto (TIE Reaper ja Saw’s Renegades) ilmestyy sisältäen myös 2. laitoksen kanssa yhteensopivan sisällön.Star Wars: X-Wing Miniatures Game

Kakkoslaitos on ensiesittelyssä Gen Conissa ja ilmestyy laajempaan jakeluun syyskuun puolivälissä. Fantasy Flightin sivuilla on runsaasti lisätietoa aiheesta. BoardGameGeekissä on myös hyvä tiivistys.

X-Wing Conversion Kit
Konversiokitit ovat kalliita, mutta on niissä aika paljon roinaakin. Kuva: FFG

Dale of Merchantsin seuraava julkaisu

Dale of Merchantsiin ilmestyy seuraavaksi Dale of Merchants Collection, iso boksi

Dale of Merchants Collection

Kickstarter-katastrofit, osa XVI

Space Goat Productions, jonka työtä ovat Evil Dead 2: The Official Board Game ja Terminator: The Official Board Game, on pulassa. Firmalta on rahat loppu ja firma on WeFunder-joukkorahoituspalvelussa kerjäämässä rahaa. Ei näytä hyvältä.

However, even with the massive successes of both our Evil Dead and Terminator campaigns, the financial side of our business has not been easy. There have been cost overruns, personnel changes, increased tax liability, and generally more growing pains than I ever imagined possible. If a small but growing company could be faced with a problem, that problem was thrown in our face over the last 20 months. But the biggest hurdle of them all is the simple fact that we had built all our financial projections on backers and retailers getting both the Evil Dead and Terminator games in 2017–and we had planned to have a third board game Kickstarted and in manufacturing by now. Without the revenue coming in from those three major projects, working capital has simply gotten very, very tight.

Aiheesta puhutaan muun muassa Redditissä. Hivenen kyllä epäuskottavalta kuulostaa Space Goatin viiden miljoonan dollarin valuaatio tilanteessa, jossa firmalla ei ole lainkaan rahaa ja yli 8000 backeria, jotka odottavat pelejään. Tässä vaiheessa ei kannata odottaa saavansa Space Goatilta oikeastaan mitään: firmalla ei ole rahaa eikä pelejä.

Space Goatin Shon Bury vaikuttaa muutenkin melko epämiellyttävältä työtoverilta, ainakin tämän Bleeding Coolin artikkelin mukaan. Kommenttiosastolla on melkoiset bileet.

Lyhyet

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

EXO: Mankind Reborn on maailmanlopun jälkeinen yhteistyöselviytymispeli. Miniatyyrejä on mukana ja kaksi kampanjaa, erikseen 1–2 ja 3–4 pelaajalle. Peli maksaa 79 euroa ja add-on-ostot ja noin 15 euron postit päälle. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Tricky Tides yhdistelee tikkipeliä ja nouda-ja-toimita-mekaniikkaa. Pelatut kortit määräävät vuorojärjestyksen ja suunnan, johon saa purjehtia, sitten vain kerätään tavaraa ja toimitetaan tilauksia. Peli maksaa 37 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Treasure Mountain on työläistenasettelupeli, jossa erikoisuutena pidempipartainen kääpiö voi potkia lyhyempipartaisia alta pois – mutta se on poispotkitullekin hyvä asia. Peli maksaa 55 dollaria, lisärin kanssa 75 dollaria ja päälle arviolta 15 dollarin postikulut. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Brook City on klassisista toimintaelokuvista mallia ottava peli sankaripoliiseista, jotka suojelevat kaupunkia rikollisliigalta. Pelissä on miniatyyrejä, yhteistyötä ja aikaisemmasta Street Masters -pelistä tuttu pelimekaniikka. Peruspeli maksaa 89 dollaria, lisärin kanssa 109 dollaria. Postikuluja tulee noin 35 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

The Forbidden City on europeli osaavilta tekijöiltä: pelin on suunnitellut Andreas Steding (Hansa Teutonica) ja kuvittanut Andreas Resch (Great Western Trail). Peli sijoittuu Kiellettyyn kaupunkiin ja Ming-dynastian Kiinaan 1500-luvulle. Pelaajien on edettävä kiinalaisessa byrokratiassa lahjoja vaihtaen. Eniten vaikutusvaltaa kerännyt pelaaja voittaa – kunhan on saanut perheenjäsenensä keisarin luokse. Perusmalli maksaa Suomeen toimitettuna 50 euroa, deluxe-malli 66 euroa. Toimitus arvellaan lokakuulle 2018 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Omen: Fires in the East on uusin osa John Clowdusin Omen-pelien sarjaa. Pelit ovat kaksinpelattavia korttipelejä. Julkaisijana on nyt Clowdusin oman Small Box Gamesin sijasta Kolossal Games. Kampanjassa on tarjolla myös uusitut versiot aikaisemmista Omen-peleistä. 111 dollarilla saa all-in-paketin, jossa on kaikki Omen-pelit, pienempiin setteihin pääsee sitten käsiksi 33 dollarista alkaen. Toimitus on veroton (tai Kolossal hyvittää kulut) ja luvattu lokakuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Empyreal: Spells and Steam on peli Level99:n Indines-fantasiamaailman teollistamisesta. Rautateitä taikamaailmaan! Nouda ja toimita, louhi manaa ja rakenna uusia rautateitä. Peli maksaa 65 dollaria, 99 dollaria luksusmallina, ja päälle sitten joku 15–20 dollaria postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Hyvä peliviikko on tarjonnut jokusen uutuuspelin. Shards of Infinity päätyi matkaan Tampereen Lautapelit.fi:n hyllyiltä ja pääsi loppuviikosta testiin. Peli osoittautui aika lailla sellaiseksi kuin odotinkin: se ei suuresti Star Realmsista ja Hero Realmsista eroa, mutta on kuitenkin oma pelinsä, joka tekee jotain pieniä juttuja eri tavalla kuin aikaisemmat pakanrakennuspelit.

Peruskuviot ovat tutut: neljä väriä, valuutta jolla ostetaan, valuutta jolla lyödään turpiin, sankareita jotka pysyvät pöydässä, muuten kortit pelataan kerran ja pistetään poistopakkaan. Viimeisenä hengissä oleva voittaa. Aivan perusmenoa tällaiseen konfliktipakanrakennukseen.

Pari uutuutta mukana kuitenkin on. Mastery on ominaisuus, jota voi pelin aikana kehittää korttien avulla ja yhden pisteen yhdellä rahalla joka kierros. Osa korteista muuttuu paremmaksi masteryn kasvaessa. Jos masteryn saa nostettua täyteen 30 pisteeseen, aloituspakasta löytyy kortti, jolla voittaa pelin kertaheitolla. Näppärää.

Toinen hauska ominaisuus on mercenary-kortit, jotka voi joko ostaa omaan pakkaan tavalliseen tapaan tai sitten pelata suoraan ostettaessa. Silloin korttia ei saa itselleen, vaan se menee vuoron lopuksi pois. Tällä saa mukavasti dramaattisia käänteitä peliin.

Shards on kaikinpuolin siis oikein mukavaa vaihtelua Realmseille ja maistuu varmasti Realmsien ja Ascensionin faneille. Ilolla myös huomaan, että Shardsiin luvataan lisäosaa jo lokakuulle. Lienee pakkohankinta ja veikkaan kyllä, että Shardsille kertyy tänä vuonna helposti monta kymmentä pelikertaa.

The Mind on tullut vastaan sen verran monta kertaa, että pakkohan se oli testata. Testaaminen on helppoa: peli vaatii vain kortit 1–100 (vaikkapa 6 Nimmtistä), tämän kuvan printtaamisen ja muutaman pelimerkin. Sitten vain pelataan!

The Mind on yhteistyöpeli, jossa tavoitteena on pelata kortit pöytään oikeassa numerojärjestyksessä. Ensimmäisellä kierroksella jokaisella on yksi kortti, toisella kaksi ja niin edelleen. Nelinpelissä pitäisi selvitä kahdeksan kierrosta, kolminpelissä kymmenen ja kaksinpelissä kaksitoista. Pelin alussa saa tehdä yhden virheen pelaajaa kohden, matkan varrella voi saada pari lisäelämää.

Hommassa on tietysti juju. Se on se, ettei toisten pelaajien kortteja näe, eikä korteista saa puhua. Pitäisi siis lukea ajatuksia. Osaatko arvioida, milloin sinulla on pienin kortti? Apuna voi käyttää heittotähtiä, joilla kaikki pelaajat heittävät pois pienimmän korttinsa, mutta niitä on kovin rajallisesti.

Ensimmäisessä kaksinpelissäni selvisimme kuudennelle kierroksella. Seuraavassa päästiin jo kierrokselle 11 eli kovin lähelle voittoa. Näistä kahdesta erästä on jäänyt vahva fiilis yrittää vielä uudestaan. Kun peli onnistuu, The Mind tuntuu maagiselta.

Tällä hetkellä peli on saatavilla vain saksaksi. Englanninkielinen laitos tulee Pandasaurukselta kesällä.

Viikon kolmas uutuus on pitkään toivelistalla roikkunut Traders of Osaka, jonka nappasin Facebookin lautapelikirppikseltä (kiitoksia vaan Minnalle hyvistä kaupoista). Tätä on kehuttu nimenomaan kaksinpeliksi ja hyvältähän tämäkin vaikuttaisi.

Kortteja noukitaan rahoiksi ja ostetaan rahalla seteiksi. Ostaminen siirtää laivoja Osakasta kohti Edoa. Kun laiva pääsee perille, kyseinen väri pisteytetään ja mitä isompi setti, sitä paremmat ovat pisteet. Jonkun laivan perillepääsy voi upottaa muita laivoja, joten peli on melko ovelaa tasapainottelua settienkeräilyn ja rahankeruun välillä.

Ensivaikutelma on siis varsin positiivinen: tässä on nätti ja kaikinpuolin mainio puolen tunnin filleri.

Tiedolla tai tuurilla on ollut häpeälistalla pitkään – tätäkään klassikkoa en ole testannut. Nyt tuli testattua ja ensifiilis on kyllä yllättävän kehno. En nyt ihan vakuuttunut. Tieto- tai arvailupuoli, mikäpä siinä, mutta panostuspuoli eli rahan sijoittaminen vastauksille tuntui ensinnäkin aika sekavalta kiitos puolen minuutin aikarajan ja toiseksi aika tuuripitoiselta.

Ymmärrän, että mistään vakavasta pelistä ei ole kyse, mutta nyt peli tuntui vähän liiankin tuuripitoiselta ja sekavalta. Puolessa minuutissa ei ehdi oikein ajatella tarpeeksi panostamista tai sitä, kuka tietää ja mitä, vaan panostusvaihe on melkoista hosumista.

No, ehkäpä tälle pelille voi vielä toisenkin tilaisuuden antaa, ainakin erä oli armollisen lyhyt. Mutta vähän yhdentekevältä peli kyllä tuntui.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Ei mittään tällä viikolla, mutta Tuomo vloggasi sentään ja kertoi, miksi toukokuussa ei luultavasti tule peliarvosteluvideota. Ensi viikolle on luvassa ainakin yksi tiistaille ajastettu Kickstarter-pelin ennakkoarvostelu ja loppuviikosta ehkä toinenkin arvostelujuttu.

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *