Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 6.2.2017: Hornetin paluu ja Lautapelit.fi:n uutuuksia

Viikkokatsauksessa esitellään Templars’ Journey, Moliis-veljesten uusi Queen Gamesilta tuleva peli, ja muutama Lautapelit.fi:n uusi julkaisu.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

Tämän viikkokatsauksen toimitti Mikko Saari.

Hornetille jatkoa Queen Gamesilta

Templars' Journeyn kansiQueen Games julkaisee Tero ja Jani Moliisin Templars’ Journeyn. Pelissä valmistaudutaan ristiretkelle. Pelimekaniikka perustuu korttien pelaamiseen ja pelatessaan voi valita joko turvallisemman tai tuottavamman vaihtoehdon. Tuottojen myötä toki riskikin kasvaa, tuottavampien vaihtoehtojen tuotto riippuu nimittäin toisten pelaajien valinnoista.

Jos tämä kuulostaa etäisesti tutulta, ei ihme, sillä Templars’ Journey perustuu veljesten aikaisempaan Hornetiin. Peliä on kuitenkin kehitetty sen verran eteenpäin, ettei kyse ole aivan Hornetin uusintaversiostakaan.

Kyselin Terolta ja Janilta pelien eroista. Keskeisimmiksi eroiksi mainittiin monipuolisempi pisteenlasku (kaupunkien voittaminen ei ole aivan yhtä keskeistä kuin pesien voittaminen Hornetissa), pelikierrosten määrä (Hornetissa satunnainen, mutta tiedossa pelin alussa, Templars’ Journeyssä kierrosten määrä vaihtelee) ja se, että nappuloiden menettämisestä laudalta on tehty vähemmän haitallista. Hornetissa menetys oli raskaampi, Templars’ Journeyssä menetetyt ritarit menevät temppeliin, josta niitä voi käyttää pelin aikana.

Pelin tarkemmasta ilmestymisajankohdasta ei ole vielä tietoa. Tarkoitus olisi saada pelistä Lautapelioppaaseen vielä tarkempi taustajuttu, kuten Hornetistakin.

Templars' Journey
Kuva: Queen Games

Queen Gamesilta tulee myös Inka ja Markus Brandin lastenpeli Worm Party. Tästä en tiedä muuta kuin sen, että pelaamiseen liittyy käden työntäminen pelilaudan alle ja sormen käyttäminen esittämään matoa, joka piileskelee kanalta.

Worm Party
Kuva: Queen Games

Sirkus saapuu Carcassonneen ja muita Lautapelit.fi-uutuuksia

Teltta ja tirehtööri -lisäosan kansiVajaa kuukausi sitten uutisoitu Carcassonnen Manege Frei! -lisäosa saa Suomessa nimekseen Teltta ja tirehtööri. Lisäosan saapumisajankohdasta ei ole vielä tarkempaa tietoa. Lisäosassa sirkus kiertelee Carcassonnea ja pelaajat saavat nähdäkseen pisteitä tuottavia eläimiä. Lisäksi meeplet pääsevät muodostamaan akrobaattipyramideja. Onnistunut pyramidi tuottaa viisi pistettä jokaiselle akrobaattimeeplelle. Sirkustirehtöörit toimivat normaaleina seuraajina (paitsi ei talonpoikina) ja tuottavat kohteen valmistuessa tavalliset pisteet ja lisäksi bonuspisteitä vieressä olevista sirkuslaatoista.

Sankokunkku oli viime vuonna Vuoden partypeli -ehdokkaana ja arvosteltiin Lautapelioppaassakin jo syyskuussa. Pelin saaminen kauppoihin on kuitenkin kestänyt, mutta nyt peli on saapunut kauppoihin.

Nolla ysin kansiLautapelit.fi julkaisee NMBR 9 -pelin, joka on suomeksi 0–9 eli nolla ysi. Pelissä on 20 korttia, joissa on numerot 0–9 kahteen kertaan. Lisäksi on 80 polyomino-laattaa. Pelaajat rakentavat numerolaatoista torneja. Pakasta käännetään kortti, kaikki ottavat kortin numeroa vastaavan laatan ja pelaavat sen omaan torniinsa.

Samalla tornin tasolla olevien laattojen on kosketettava toisiaan. Laattoja ei saa pelata tyhjän päälle, eli ylemmässä kerroksessa olevan laatan jokaisen ruudun alla on oltava laatta. Lisäksi jokaisen laatan on oltava vähintään kahden eri laatan päällä.

Kun kaikki 20 korttia on pelattu ja jokaisella pelaajalla on edessään 20 laatasta koostuva torni, lasketaan pisteet. Laatan numeroarvo kerrotaan kerroksella, eli toisessa kerroksessa oleva kahdeksikko on 16 pisteen arvoinen. Alin kerros ei ole ykkönen vaan nolla, eli pohjalla olevat laatat ovat arvottomia.

Tämänkään pelin saapumisajasta ei ole mitään aavistusta, kyseessä on kuitenkin ainakin Saksassa lähiviikkojen julkaisu.

Uutisia Maltalta

Viime viikolla uutisoidusta Vallettasta on tullut parempaa tietoa. Saksalainen laitos ilmestyy maaliskuussa 2017 ja englanniksi sitten myöhemmin, jahka Z-Man Games ehtii. Peli on pakanrakennusta ja resurssinhallintaa. Pakassa on pelin alussa kahdeksan korttia, kierroksella kädessä on viisi ja niistä saa pelata kolme. Uudet kortit tulevat suoraan käteen ja ne voi pelata vaikka heti.

Uudet kortit liittyvät rakennuksiin, eli kun jonkun rakennuksen rakentaa, siihen liittyvän kortin saa itselleen. Rakennukset tuottavat myös tuloja ja niitä voi myös päivittää, jolloin ne tuottavat paremmin.

Peli on aika suoraviivainen, Hans im Glück listaa kestoksi 20 minuuttia pelaajaa kohden. Vaihtelua tulee siitä, että erilaisia rakennuksia on paljon ja pelissä on kerralla vain osa rakennuksista.

Tarkempaa selostusta löytyy BGG Newsistä.

Valletta

 

Days of Wonderin uutuuksia

Yamataïn lisäksi Days of Wonderilla on pari uutuutta tarjolla. Quadropolis saa ensimmäisen lisäosansa: Public Services on pieni lisäosa, joka tuo peliin uusia julkisia palveluita. Äitiyspoliklinikka lisää väestöä, poliisilaitos tuo turvaa, jätteenkäsittelylaitos vähentää saasteita ja niin edelleen.

Quadropolis: Public Services

Toinen uutuus on Menolipun lasten versio. Yhdysvalloissa Target-pelikauppa sai viime vuonna yksinoikeudella jakeluunsa Ticket to Ride: First Journeyn, joka on yksinkertaistettu lapsille sopiva versio Menolipusta.

Nyt Euroopan markkinoille tuodaan Menolippu: Eurooppaan perustuva lastenversio, joka sekin on kätevästi nimeltään Ticket to Ride: First Journey. Tässäkin pelissä rakennellaan vähän yksinkertaisempia junareittejä, nyt vain Euroopan kartalla. Pelistä on poistettu muun muassa pisteenlasku kokonaan, nyt voittajan ratkaisee se, kuka saa ensimmäisenä tietyn määrän lippuja valmiiksi. Peli ilmestyy myös suomenkielisenä, kuulemma suunnilleen huhtikuussa.

Ticket to Ride: First Journey
Kuva: Days of Wonder

Tekijänoikeuskiista: Knizia vs Sophisticated Games

Ei ole suurilla mestareillakaan aina helppoa. Reiner Knizia on tapellut Sophisticated Gamesin kanssa tavaramerkeistä. Sophisticated Games, Genialin alkuperäinen julkaisija, on vaivihkaa rekisteröinyt Ingenious-nimen omaksi tavaramerkikseen syyskuussa 2016 ja vaatii nyt rojalteja Ingenious-nimen käyttämisestä.

Sophisticated Gamesin vastaus asiaan antaa tilanteeseen kuitenkin hieman toisenlaista valoa, eikä tilanne vaikutakaan aivan yhtä epäreilulta Kniziaa kohtaan. Asiasta kiinnostuneet voivat lukea koko jupakan BGG Newsistä.

Lautapeleihin tällä on kuitenkin sen verran merkitystä, että Knizia on pistänyt Ingenious-brändin uusiksi. Pelien nimi on nyt AXIO.

Pegasus Spiele julkaisee kesällä 2017 perusmallin, joka ei olekaan vanha kunnon Ingenious, vaan nelikulmainen AXIO – laatat ovat siis neliöitä ja pisteitä lasketaan riveillä ja sarakkeilla. Lisäksi laattojen on joissain tilanteissa mahdollista kasata päällekkäin.

Triqqy-nettipelisivulta löytyy perinteinen Genial nimellä AXIO Hexagonal ja lisäksi kahdeksankulmaisilla laatoilla pelattava AXIO Octagonal.

Lehdistökatsaus: Spielbox 7/2016

Spielbox 7/2016 kansiSpielboxin numerossa 7/2016 Helmut Ohleyn junapeli First Class saa kehuja. Peli saa erityisesti kehuja kaksinpelinä, mutta modulaarisen pelin vuorovaikutusta merkittävästi lisäävä C-moduuli eli murha Idän pikajunassa ei kiitoksia kerää: “With this tough final scoring, Module C is a complete failure in my opinion – this is not how a game should end.”

Legend of Andor -trilogian kolmas osa, Die letzte Hoffnung, nappaa KMW:ltä arvosanaksi täyden kympin. L.U. Dikus komppaa ysin arviolla. Ilmeisesti Andor-pelien vetovoima on Saksassa pykälän kovempi, peleillä on pätevät nettisivut, joilla on runsaasti fanien tuottamaa lisämateriaalia. Englanninkielinen Andor on ollut hivenen eksyksissä, mutta on nyt palaamassa ruotuun, kun julkaisijaksi vaihtuu peliä kaltoin kohdelleen FFG:n sijasta saksalaisestakin laitoksesta vastannut Kosmos.

Great Western Trail nappaa vakuuttavan rivin ysejä ja pari kahdeksikkoa päälle. Olen samaa mieltä: pelissä on väkevästi ainesta, vaikka teema onkin melko pöhkö lähemmin tarkasteltuna. Raskaiden europelien ystäville suositeltava tuttavuus. Kunhan saan pari peliä vielä alle, arvioin tännekin. Stuart W. Dagger joka tapauksessa arvostaa ja nimeää pelin suosikikseen vuoden 2016 julkaisuista.

Martin Wallacen zombiepeli Hit Z Road saa ristiriitaiset arvostelut. Varsinainen arvostelija KMW antaa arvosanaksi kahdeksikon, mutta skaalaa riittää neloseen asti. Pelin ulkoasu on kyllä hauskan näköinen, peli näyttää hyvin sekalaisista osista kootulta – mukana on esimerkiksi Dixitistä ja 7 Wondersista napatut kortit, osa tokeneista on Splendorista ja niin päin pois.

Stefan Feldin The Oracle of Delphi saa aika keskinkertaiset arviot. Kokeneen suunnittelijan peli saa keskimäärin seiskan arviot. Ainakaan peliä ei pääse tällä kertaa haukkumaan pistesalaatiksi, kuten Feldin pelejä yleensä, sillä pelissä ei kerätä pisteitä ollenkaan, se on kilpajuoksu.

Günter Burkhardt on vahvasti sitä mieltä, että Ulm on hänen paras pelinsä tähän mennessä. Burkhardt on kehitellyt vuoden 1997 jälkeen lähes 60 peliä. Ulm, joka prototyyppivaiheessa sijoittui Balille, oli työn alla kuusi vuotta ja sai monelta julkaisijalta hylkäyksen ennen kuin HUCH! & friends lopulta julkaisi pelin. Edwin Ruschitzka pitää peliä yhdeksikön arvoisena onnistumisena. Pelin erikoisuutena on 3×3-toimintoruudukko, johon työnnetään laattoja Muuttuva labyrintti -menetelmällä ja siten valitaan tehtävät toiminnot.

Haastatteluissa jutellaan What’s Your Game?:n Berliinissä asuvien italialaisten kanssa. Mariano Ianelli vertaa pelinkehitystä maanviljelyyn: “We see ourselves as farmers. We plant the game, harvest it in Essen and eat what we got for the rest of the year, wherever we might live.”

Mielenkiintoinen oli myös Sophie Gravelin haastattelu, joka avaa hieman taannoin uutisoitua Asmodeen F2Z-ostosta. Sophie Gravel, F2Z:n johtaja, torjui Asmodeen ensimmäiset ostotarjoukset, mutta suostui sitten diiliin, joka mahdollista Gravelin jatkaa Plan B Gamesin parissa kaupan jälkeen.

Asmodee ei myöskään ollut erityisen kiinnostunut Pretzel Gamesista, joten Gravel sai pitää tämän pelistudion. Asmodeeta kiinnosti F2Z:ssa pelilisenssit, brändit ja kanadalainen jakeluverkko. Pretzelin nimi tulee muuten siitä, että pelejä on pystyttävä pelaamaan rinkeli kädessä. Gravel on kieltäytynyt prototyypeistä, joiden pelaamiseen tarvitaan kaksi kättä!

Kickstarter-pelit

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Ratikointia Pariisissa ja New Yorkissa

Tramways on Alban Viardin junapeli, jonka Kickstarter-kampanja pyöri keväällä 2016. Uutisoimme siitä toukokuussa ja syyskuussa viikkokatsauksessa päästiin pelikokemuksiin. Nyt Viard vanhana Age of Steam -lisäosien väkertäjänä on kehitellyt Tramwaysiinkin lisäosia.

Tramways Paris New York korvaa nimensä mukaisesti Tramwaysin modulaarisen kartan New Yorkin tai Pariisin kartalla. Nämä kiinteät pelilaudat mallintavat esikuviaan ja tuovat peliin pieniä muutoksia.

Jos peruspeli jäi tilaamatta viime keväänä, siihenkin on nyt uusi tilaisuus. Pelkän lisäosan saa 17 dollarilla, 69 dollarilla paketissa on myös peruspeli. Toimitus luvataan heinäkuulle 2017 ja se on EU-ystävällinen. Aikataulukin pitänee kutinsa, kaikki on painatusta vaille valmiina. Kampanja löytyy täältä.

Tramways Paris / New York

Palikkasankarien paluu

Quodd Heroes oli tyrkyllä jo joulukuussa, mutta kampanja peruttiin silloin. Nyt on uusi yritys. Kierrättäkäämme uutisointia joulukuulta:

Quodd Heroes on peli kuutionmuotoisista sankareista. Pelaajien nappulat ovat persoonallisia kuutioita, jotka liikkuvat laudalla rullailemalla. Pyörähdys kääntää aina uuden puolen kuutiosta päälle ja se taas vaikuttaa siihen, mitä vuorollaan saa tehdä.

Pelissä on erilaisia skenaarioita ja mahdollisia tapoja pelata: keräilytehtävät, kilpajuoksut, joukkuematsit ja niin edelleen. Haiskahtaa hieman ”tässä osat, suunnittele itse pelisi”-mentaliteetiltä, jota en oikein arvosta, mutta ainakin osat ovat mielenkiintoiset.

Yksi peli maksaa Suomeen toimitettuna 100 Kanadan dollaria eli noin 72 euroa. Hinta on noussut, mutta sisältö vastaa aiemman Kickstarterin luksusmallia, eli diili on hitusen parempi. Kuusi kappaletta peliä saa noin 300 eurolla, eli 50 euroa kappaleelta. Kimppadiiliä kannattaa siis harkita vahvasti. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu marraskuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Quodd Heroes

Sosiaalista päättelyä merirosvouksen hengessä

Tortuga 1667 on merirosvouspeli, jossa pelaajat ryöstävät espanjalaisen galeonin yhdessä tuumin – mutta jokaisella on vakaa aikomus pettää muut ja omia ryöstösaalis omalle joukkueelleen. Pelaajilla on salaiset lojaliteettinsa: jotkut ovat uskollisia Ranskalle, toiset Britannialle ja yksi Hollannille.

Aarteita kasataan brittiläiseen laivaan ja ranskalaiseen laivaan ja kun Espanjan armada iskee, eniten aarretta kerännyt joukkue vie voiton. Jos peli on tasan ja pelaajia pariton määrä, yksinäinen hollantilainen vie voiton.

Peli on tyylikkään näköinen: laatikkona toimii kirja, jonka sisältä löytyy tilaa niin puisille aarrearkkumerkeille, korteille kuin rullalle menevälle pelilaudalle. Peli on ensimmäinen osa sarjaa, jonka jokainen peli on pakattu kirjaan, sijoittuu johonkin tiettyyn kaupunkiin ja tiettyyn vuoteen ja sopii vähintään 4–9 pelaajalle.

Peli on varsin kohtuuhintainen, Suomeen toimitettuna vain 32 dollaria, isommassa kimpassa vielä vähemmän: neljä kappaletta saa noin 25 dollarilla, kymmenen kappaleen kimpassa hinta jää alle 20 dollarin. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu elokuulle 2017. Kampanja löytyy täältä.

Tortuga 1667

Mikon pelaamia

Kingdominon kansiKingdominon nostin lokakuussa viikkokatsauksessa Essen-julkaisujen joukosta. Pääsin nyt testaamaan ja peli täytti odotukset sujuvasti. Peli on yksinkertainen laattojenasettelupeli, jossa pelaajat kokoavat 5×5-ruudukkoa. Pisteitä kertyy, kun saa ison alueen samaa lajia ja sinne monta kruunumerkkiä – alueen pinta-ala ja kruunujen määrä kerrotaan keskenään.

Homman jippo on siinä, että joka kierros tarjolla on yksi laatta pelaajaa kohden. Samalla kun valitsee laatan, valitsee vuoronsa seuraavalla kierroksella. Teoriassa homma menee niin, että ensi vuoron aloittajalle on tarjolla vähän huonompia laattoja ja arvokkaimmista laatoista jää viimeiseksi.

Peli on noin vartissa pelattu ja säännöiltään yksinkertainen. Ainoa pieni kauneuspilkku on pisteenlasku, joka vaatii laskinta tai kynää ja paperia, sen verran paljon numeroita on kerrottavaksi ja summattavaksi. Mutta kelpo peli, toimii pikkufillerinä tai perhepelinä varmasti aivan mainiosti.

PaiMiahhh on  taiwanilainen pieni tikkipeli. Peli on neljän pelaajan paripeli, jossa käydään huutokauppa valtista ja pelinvientivuorosta. Pelinviejä nimeää valtin ja lupaa voittaa vähintään seitsemän tikkiä kahdestatoista. Bridgen tapaan pelienviejän pari pelaa avoimilla korteilla.

Pelin varsinaisena jekkuna on pistematriisi, josta saa pisteitä kun ei pysty tunnustamaan maata. Tästä seuraa se, että jos pelinviejä lupaa laiskasti liian vähän tikkejä, vastapuoli voi saada jopa enemmän pisteitä kuin pelinviejä, vaikka pelinviejä voittaisikin lähes kaikki tikit – pelaamalla ajetun maan vierestä voi tienata runsaasti pisteitä. Pelinviejällä on siis motivaatiota huutaa riittävän korkealle.

Idea oli aika nokkela, peli toimii oikein mukavasti. Tämäntyyppistä tulee pelattua harvakseltaan, mutta neljälle pelaajalle tikkipeliä hakiessa voisin hyvinkin päätyä PaiMiahhhin pariin (kolmella vastaavan lokeron täyttää kerrassaan tyydyttävästi preferanssi).

Tulevia tapahtumia

3.–5.3.2017: Turussa junapelataan kahdeksannen JunaConin merkeissä. JunaCon on lautapelitapahtuma, jossa pääpaino on rautatieteemaisissa peleissä, mutta kaikenlaisten lauta- ja korttipelien pelaajat ovat tapahtumaan tervetulleita. Tapahtuma järjestetään Electrocityn Sparkup-tilassa Turussa. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilla, tapahtuman sivut Facebookissa.

4.–5.3.2017: Tampere-talon valtaa Tracon Hitpoint eli Traconin tekijöiden pelitapahtuma, joka tarjoaa kaksi päivää lauta-, kortti-, rooli- ja figupelejä. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös pelisuunnittelukilpailu. Kahden päivän ennakkolippu maksaa 15 € ja sen voi ostaa Traconin nettikaupasta.

14.–16.4.2017: Joensuussa pelataan, kun JokiCon järjestetään Itä-Suomen yliopiston Aurora-rakennuksessa. Ovet aukeavat perjantaina klo 12. Tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 20. Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Lisätietoa Lautapeliseuran foorumilta.

21.–23.4.2017: Lautapeliseuran järjestämä SMCon Turussa kokoaa pelaajat SM-joukkueturnaukseen ja lisäksi mahdollisesti yksilöturnauksiin. Myös vapaalle pelaamiselle on tilaa. Ilmoittautuminen joukkueturnaukseen päättyy 12.4.2017. Lisätietoja Lautapeliseuran sivuilta.

19.–21.5.2017: Kuopiossa järjestetään raskaisiin ja pitkiin peleihin erikoistunut pelitapahtuma HexaCon III. Tapahtumapaikkana on Kinkkuconista tuttu Lukema. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta, tapahtuman sivut Facebookissa.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *