Kategoriat
Uutiset

Viikkokatsaus 2.10.2017: International Gamers Awards

Vuoden 2017 International Gamers Awards -palkinnot menivät moninpelisarjassa Great Western Trailille ja kaksinpelisarjassa Arkham Horror LCG.

Tämä on Lautapelioppaan viikkokatsaus, kerran viikossa ilmestyvä kurkistus lautapelien maailmaan ja Lautapelioppaan tapahtumiin. Lukemalla tämän raportin joka viikko pysyt hyvin kärryillä siitä, mitä Lautapelioppaassa tapahtuu ja saat jonkunmoisen käsityksen lautapelimaailman olennaisista tapahtumista.

International Gamers Awards -voitto Great Western Trailille

International Gamers Awards -logoTerraforming Mars on vienyt palkintoja Great Western Trailin nenän edestä, mutta nyt kävi toisin: kansainvälisten peliharrastajien raadin myöntämä International Gamers Awards -palkinto meni moninpelien sarjassa Great Western Trailille.

Tämä raati tuntuu pitävän Alexander Pfisterin peleistä, sillä viime vuonna voitto meni Pfisterin edelliselle isolle pelille Mombasalle.

Kaksinpelien sarjan voitti Arkham Horror: The Card GameNate Frenchin ja Matthew Newmanin suunnittelema Living Card Game -peli.

Moninpelisarjassa ehdolla olivat A Feast for Odin, Century: Spice Road, First Class, Gloomhaven, Key to the City: London, Lorenzo il MagnificoMagic MazeScythe, Terraforming Mars, The Colonists, Ulm ja Yokohama.

Kaksinpelisarjassa ehdolla olivat Caverna: Cave vs CaveHolmes: Sherlock & MycroftSantorini ja Star Wars: Destiny.

Mike Pohjolalta radio-ohjelma peleistä

Kultainen lohikäärme -voittaja, kirjailija ja pelisuunnittelija Mike Pohjola isännöi Yle Puheella uutta Taikapiiri-ohjelmaa, jossa puhutaan pelaamisesta tavalla, jolla peleistä ei yleensä puhuta.

Ohjelmasarjan nimi Taikapiiri tulee pelaamisen maailmasta. Eli kun pelaamme, oli se sitten lauta-, konsoli- tai roolipelejä, meitä määrittää erilainen säännöstö kuin arkielämässä. Peleissä saamme tehdä asioita, jotka normaalisti ovat kiellettyjä. Esimerkiksi nyrkkeilypelissä voimme vetää toisiamme turpaan. Pelimaailmassa myös monet normaalielämässä sallitut asiat voivatkin olla kiellettyjä. Pelatessa olemme siis taikapiirissä, kertoo Pohjola.

Mike Pohjolan mukaan toimittajat tekevät peleistä lähes ainoastaan talousjuttuja, joissa pohditaan myyntiä ja liiketoimintastrategioita. Pohjolan mukaan olisi kuitenkin tärkeää kysyä myös, mistä pelit viestivät ja mitä pelit sanovat. Pohjola oli Yle Puheen Aamun vieraana ja kertoi ohjelmastaan. Juttu löytyy Yle Areenasta.

Taikapiiri tulee Yle Puheelta sunnuntaisin klo 15.

GMT:ltä tulossa lisää 18xx:ää

1846 on ollut GMT:lle oivallinen menestys. Luvassa on uusia 18xx-julkaisuja. 22.9. GMT Games twiittasi, että lisää on tulossa. Andy Lewis tutkailee parhaillaan kolmea nimikettä, vielä ei ole valittu mikä näistä kolmesta on seuraava julkaisu. Ehdokkaita ei vielä julkaistu.

Days of Irelle jatkoa

Nights of Firen kansiAlkuvuodesta 2018 Kickstarteriin ilmestyy Nights of Fire: Battle for Budapest, jatko-osa Days of IrelleDávid Turczin ja Brian Trainin (A Distant Plain, Colonial Twilight) suunnittelema jatko-osa kertoo Neuvostoliiton vastahyökkäyksestä aselevon jälkeen 4.11.1956. Vallankumouksella ei ole mahdollisuuksia, kyse on vain siitä, kuinka kauan on mahdollista sinnitellä.

Pelissä voi olla yksi tai kaksi vallankumouksen pelaajaa, vastassa joko inhimillinen tai tekoälyn ohjaama Neuvostoliitto.

Ropeconin conitea-haku on alkanut

Vuoden 2018 Ropeconin pääjärjestäjät on valittu. Ensi vuoden tapahtuman järjestelyistä vastaavat Emi Maeda, Emilia Hjelm, Eevi Korhonen ja Kristiina Mannermaa. Nyt haetaan jäseniä coniteaan eli Ropeconin tuotantotiimiin. Tarjolla on coniitti- ja duniitti-tason tehtäviä: coniitit ovat vastuussa isommista kokonaisuuksista, duniitit tekevät jotain pienempää osa-aluetta.

Hakemusohjeet ja ajatusta tarjolla olevista tehtävistä löytyy Ropeconin blogista.

Kalentereihin voi jo merkitä, että vuoden 2018 Ropecon on 27.-29.7.2018.

Minuuttivaltakunnat

Minute RealmsPienten kaupunginrakennusteemaisten pelien ystävien kannattaa vilkaista Minute RealmsStefano Castellin ja dV Giochin peli, jossa keräillään settejä ja yritetään pärjätä nihkeällä määrällä rahaa. Nimestä huolimatta peliä ei ihan minuutissa pelaa, vaan kesto on ennemmin luokkaa 15–30 minuuttia.

W. Eric Martinilla on pelistä hyvä ennakkojuttu BGG Newsissä.

Lisää perhepelejä HABAlta

Hyvistä lastenpeleistään tunnettu HABA on julkaissut viime vuosina myös perhepelejä, ennen kaikkea hienosti menestyneen Karuban. Spiel des Jahres -ehdokkuus on poikinut jatkoja: pelistä tulee korttipeliversio Karuba: Das Kartenspiel ja vielä helpompi Karuba Junior. Jälkimmäinen vähän kummeksuttaa, mutta se onkin sitten todella paljon yksinkertaisempi, kohderyhmä on jossain neljävuotiaissa, joille tavallinen Karuba on liian haastava.

Korttipeliversion ideana on, että pelaajat pelaavat kädestään kaksi korttia. Pienimmän summan pelannut menettää yhden kortin ja lopuilla sitten rakennellaan polkuja Karuban tapaan.

Karuba Junior

Ihan uutuuksina nähdään Iquazú, Iguassun putousten mukaan nimetty peli, jossa kerätään alue-enemmistöjä pelaamalla jalokiviä vesiputouksen taakse piiloon. Vesiputousta blokkaava lohikäärme siirtyy eteenpäin pelin edetessä, joten kerralla on auki viiden rivin alue ja pelaajien on pohdittava myös ajoituskysymyksiä pelin edetessä. W. Eric Martinilla on lisää selitystä pelistä.

Iquazú

Martin Wallacen uusi peli

AuZtralia on Martin Wallacen uutuus, jota ei nähdä vielä Essenissä vaan vasta vuoden 2018 puolella. Peli perustuu A Study in Emeraldin pelimekaniikkaan ja sijoittuu vaihtoehtoiseen historiaan, jossa 1930-luvulla Australia on vielä kartoittamatta (koska Suuret Muinaiset eivät kartoittamisesta pitäneet).

Peli yhdistelee löytöretkeilyä, seikkailua ja taloutta (maanviljelyä ja kaivoshommia) ja taistelua Suuria Muinaisia vastaan. Pelissä on kuulemma sattumanvaraisesti koottava pelilauta, kekseliäs taistelumekanismi ja yllättävänkin jännä yksinpeli.

AuZtralia

Lisäosauutisia

Port Royal: Das Abenteuer beginnt… on kampanjapeliä tarjoileva lisäosa Port Royaliin. Peli koostuu skenaarioista, joissa voi olla erilaisia tavoitteita. Skenaarioita voi pelata yhteistyössä tai kilpaillen.

Mystic Vale: Mana Storm on lisää sisältöä Mystic Valeen. Uusina ominaisuuksina on Eclipse Advancementeja, jotka saa peittää toisella kortilla, amuletit, jotka ovat manatokeneita, joilla on lisävoimia ja johtajat, jotka ovat voimakkaita pelaajakohtaisia ominaisuuksia. Sääntökirja löytyy AEG:n sivuilta.

King Kong liittyy King of Tokyon ja King of New Yorkin hirviölaumaan ihan omana, virallisena itsenään. Apinalle pitää olla kiivettävää, joten lisärissä on Tokioon Tokyo Tower ja New Yorkiin Empire State Building.

Not Alone: Exploration on uutta sisältöä Not Alone -peliin: uusia metsästyskortteja hirviölle, uusia selviytymiskortteja metsästetyille ja uusia paikkoja planeetalle. Lisää kaikkea -lisäri siis.

Magic Maze: Maximum Security lisää Magic Mazeen kauan kaivattuja turvaominaisuuksia. Onhan se nyt hävytöntä, miten labyrintissä on ryöstelty viime aikoina! Tämä lisäosa sisältää monia eri moduuleja, joilla voi vaikeuttaa tai helpottaa peliä yhdistelemällä niitä eri tavoin.

Cry Havoc: Aftermath lisää vaihtelua peruspeliin uusien ominaisuuksien ja rakennelmien muodossa. Lisäksi mukana on uusi pelitapa, joka varmistaa, että peli kestää täydet viisi kierrosta.

Dream Home: 156 Sunny Street on kodinrakennuspelin lisäosa, jossa tulee paljon uutta sisältöä ja lisäksi kaksi uutta pelitapaa, joista toisessa kotiin muuttaa sukulaisia asumaan ja toisessa palkitaan tiettyjen piirustusten noudattamisesta. Peliä voi myös jatkossa pelata yksin tai kuudella pelaajalla.

Agricola: Artifex Deck sisältää 120 uutta ammattia ja pientä parannusta käytettäväksi Agricolan uuden laitoksen kanssa. Kortit ovat aivan uusia ja ennennäkemättömiä, ja teoriassa yhteensopivia myös vanhan Agricolan kanssa (korttien taustat ovat hieman erinäköisiä kuin alkuperäisessä ja korteissa viitataan uuden version hieman eri tavalla nimettyihin ruutuihin).

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan EU-ystävällisestä toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Seitsemäs manner

7th Continent keräsi 1,2 miljoona euroa rahoitusta yli 12 000 tukijalta vuonna 2015 ja päätyi lopulta pelaajien käsiin tänä vuonna. Nyt Kickstarterissa on pelin lisäosa What Goes Up, Must Come Down ja uusi painos peruspeliä. Kuten näissä uusintakierroksissa yleensä, rahaa on kasassa jo varsin hervoton läjä: tätä kirjoittaessani yli 16 000 tukijaa ja 1,6 miljoonaa dollaria.

7th Continent on mittava yhteistyöpeli, jossa seikkaillaan, ratkotaan ongelmia ja yritetään selviytyä. Innostusta piisaa: BoardGameGeekissä pelin arvosanakäyrän huippukohta on kympin kohdalla. Toki kyseessä on myös sensorttinen peli, jossa valikoitumisharha on hyvin vahvaa: pelin pariin eksyy harva, jota se ei lähtökohtaisesti kiinnosta, sen verran vahvasti tässä elämäntapapelien puolelle mennään. Pelattavaa riittää tuntikausiksi.

Lisäosa maksaa 49 dollaria, peruspeli 80 dollaria ja molemmat yhdessä 129 dollaria. Postikuluja kertyy muutamia kymppejä, riippuen siitä, mitä tilaa ja miten toimituksen haluaa. Peruspelin uusi painos luvataan saataville maaliskuussa 2018 ja lisäosa lokakuussa 2018 ja jos tilaa molemmat, voi maksaa enemmän ja ottaa peruspelin maaliskuussa ja lisäosan lokakuussa, tai säästää vähän rahaa ja ottaa kaiken lokakuussa. Toimitus on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

7th Continent

Terminator 2 -lautapeli

T2029: The Official Terminator 2 Board Game on nimensä mukaisesti virallinen Terminator 2 -elokuvan lautapeli. Pelin suunnittelusta vastaa paremmin graafisena suunnittelijana ja kuvittajana tunnettu Ian O’Toole.

Peli on yhteistyöpeli, jossa pelaajat ovat yhdessä vastarintaliikkeen puolella Skynetiä vastaan. Pelaajien on taisteltava koneita vastaan niin kauan, että John Connor pääsee Skynetin keskusjärjestelmään käsiksi. Samalla pitää suojella John Connoria 1990-luvulla. Pelissä on luonnollisesti miniatyyrejä ja rytinää ja räiskettä.

Peli maksaa noin 60 euroa ja noin 13 euron postikulut päälle. Toimitus on luvattu toukokuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

T2029

Asukaspahuutta

Steamforged Games eli Dark Soulsin julkaisija on saanut käsiinsä uuden lisenssin. Resident Evil 2: The Board Game ottaa aiheekseen toisen klassikkopelin. Pelaajat pääsevät yhdessä tuumin selviytymään Raccoon Cityn kaduilla zombieiden keskellä.

Pelaaminen on melko suoraviivaista liikkumista laudalla ja taistelemista. Tunnelmaa luodaan jännityskorteilla, joita nostetaan joka vuoro ja joista voi tapahtua jotain häijyä. Pomotaisteluissa pomoja ohjaa toimintopakka, joka tuo mieleen Dark Soulsin käyttämän järjestelmän.

Peli maksaa 70 puntaa, postikuluiksi arvioidaan 8–20 puntaa eli Suomen tapauksessa ollaan varmaan lähempänä kahtakymppiä. Tarjolla on myös lisäostoja. Toimitus luvataan syyskuulle 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Resident Evil 2

Kilforthin synkkyys

Gloom of Kilforth on korttipeli kevyesti synkällä fantasiateemalla. Peli oli Kickstarterissa 2015 ja toimitettiin tilaajille tänä vuonna. Nyt on lisäosien ja peruspelin uusintapainoksen aika.

Gloom of Kilforth on roolipelimäistä seikkailua, jota voi pelata yksin, yhteistyöpelinä tai kilpaa. Pääpaino on tarinassa, satunnaistapahtumissa ja seikkailun tunnussa.

43 punnalla saa kaiken uuden sisällön, 48 punnalla peruspelin ja 87 punnalla kaiken mahdollisen. Postikulut ovat 10 puntaa. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu heinäkuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Gloom of Kilforth

Noppasairaala

Dice Hospital on työläistenasettelua ja noppien manipulointia. Nopat ovat potilaita, joita hoidetaan sairaalassa. Silmäluku kertoo suoraan potilaan voinnin.

Potilasnoppia on ambulansseissa, joista pelaajat ottavat niitä sairaaloihinsa. Sairaalaa saa sitten päivittää tai henkilökuntaa palkata. Hoitajameeplet liikkuvat sairaalassa ja parantavat potilasnoppia, ja erilaiset spesialistit auttavat rakentelemaan tehokkaita komboja, joilla potilaita saa hoidettua tehokkaammin.

Peli maksaa 46 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu elokuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Dice Hospital

Tulitiimi Nolla

Fireteam Zero on joukkuetason taktikointia ja taistelua pahuutta vastaan vaihtoehtotodellisuuteen sijoittuvalla 1940-luvulla. Peli on ilmestynyt jo vuonna 2015, nyt on tarjolla uusi painos ja uusi mahdollisuus saada peli itselleen.

Pelissä pelaajat taistelevat yhteistyössä loputonta vihollislaumaa vastaan. Käytettävät kortit kuvastavat myös hahmojen terveyttä, eli liikaa ei voi kortteja tuhlata. Yksi skenaario on noin 60–90 minuutin keikka.

Koko paketin hinta on 335 dollaria Suomeen toimitettuna. Peruspelin saa 100 dollarilla. Toimitus luvataan helmikuussa 2018 ja se on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Fireteam Zero

Abstrakti juoksuhauta

Trench on abstrakti kaksinpeli, joka on ilmestynyt alun perin vuonna 2013. Erittäin elegantti peli on ollut muun muassa Mind Sports Olympiadin ohjelmassa. Pelaajilla on erilaisia nappuloita, joilla on vaihtelevat määrät liikkumista ja erilaiset säännöt, joiden mukaan ne voivat syödä vastapuolen nappuloita. On helppo uskoa, että pelissä piisaa syvyyttä.

Halvimmillaan peli maksaa 31 dollaria Suomeen toimitettuna. Luksusmalli maksaa 50 dollaria. Toimitus on luvattu huhtikuulle 2018 ja on EU-ystävällinen. Kampanja löytyy täältä.

Trench

Magic: The Gathering kohtaa MOBAt

ELO Darkness on taistelupeli, jota mainostetaan iskulauseella Magic: The Gathering kohtaa MOBAt. Peli on kaksintaistelu, joko yksi vastaan yksi tai kahden pelaajan tiimeinä. Pelaajat kokoavat tiiminsä korteista ja taistelevat kolmikaistaisella pelilaudalla, tavoitteena tuhota vastapuolen torneja.

Perusmalli maksaa 49 euroa ja miniatyyreillä koristeltu Deluxe-laitos maksaa 58 euroa. Päälle tulee noin kympin verran postikuluja. Toimitus on EU-ystävällinen ja luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

ELO Darkness

Kitaransoittoa lautapelinä

Re-Chord on lautapeli kitaransoitosta. Pelaajilla on salaiset värit, joiden mukaisia plektroja yritetään saada mahdollisimman paljon kitaran otelaudalle. Pisteitä kertyy pelin aikana, kun oikeanväriset plektrat ovat otelaudalla pelaajan kädestä löytyvän sointukortin mukaisessa asetelmassa. Samalla tulee siis oppineeksi kitaran sointuja.

Peli maksaa 53 dollaria Suomeen toimitettuna. EU-ystävällinen toimitus on luvattu toukokuulle 2018. Kampanja löytyy täältä.

Re-Chord

Mikon pelaamia

Ketjuvaihtojen nerokkuutta ei voi kyllin kehua. Ketjuvaihdoissa kannattaa aina yrittää, joskus ketjut menevät hyvin ja yllättäväkin vaihtotarjous voi mennä läpi. Lautapelaamaan 2017 -ketjuvaihdossa on tästä oiva esimerkki: laitoin läpällä Arkham Horrorista kahden euron tarjouksen ja kas, sillä kahdella eurolla pelin myös sain.

Kahta euroa vastaan Pantterin ei suinkaan tarvinnut pelistään luopua, vaan Arkham Horror vaihtui Wildcattersiin. Minun kaksi euroani taas menivät Knomelle, joka suostui luopumaan On the Cards -pelistään kahta euroa vastaan. Näin kaikki voivat olla tyytyväisiä saavutuksiinsa.

Arkham Horror pääsi testattavaksi tällä viikolla, pelasimme kaksinpelin vähän alle kolmessa tunnissa, mutta kolmen päivän ajalle ripoteltuna. Vaikka raivostuttava Good Work Undone pyyhkäisikin laudalta neljä elder signiä, onnistuimme lopulta voittamaan kukistamalla Ithaquan rehellisessä kolmintaistelussa. Ilmeisesti suuri muinainenkin talttuu tuliaseilla. Homma tuntui niin helpolta, että jotain todennäköisesti pelattiin väärin, mutta jos ihan totta puhutaan, niin en oikeastaan välitä – tämän pelin pariin ei tulla palaamaan enää koskaan.

Jo sääntökirjan selailu herätti vahvasti sellaisen fiiliksen, että tämä ei ole minun pelini, eikä itse peli tehnyt oikeastaan mitään asian muuttamiseksi. Periaatteessa peruskuvio on aika selkeä, mutta ilman lisäosiakin pelissä on runsaasti nippelisääntöjä. Vaatisi huolellista opettelua ja kertaamista, että pelaaminen sujuisi miellyttävän jouhevasti.

Mitään syytä opettelemiseen ei kuitenkaan ole, koska Arkham Horrorin pelaamisessa ei ole oikeastaan mitään hauskaa. Vuoroilla tehtävät päätökset ovat aivan yhdentekeviä. Pelaaminen on juoksentelemista laudalla vihjeiden ja porttien perässä, samalla kun jatkuvasti nostellaan erilaisista pakoista kortteja, joista sitten luetaan, mitä pelissä oikeastaan tapahtuu.

Jos haluaisin lukea, tarttuisin kirjaan (ja on kyllä sanottava, ettei yksikään Lovecraft-lautapeli ole päässyt vielä lähellekään Lovecraftin kirjoitusten tunnelmaa; tuntuu, että ne eivät erityisemmin edes yritä, vaan keskittyvät pyssynpaukkeeseen ja muuhun hyvin ei-lovecraftiaaniseen rymistelyyn). Kun pelaan monituntista peliä, haluan tehdä kiinnostavia päätöksiä, en kohdata satunnaistapahtumia.

Arkham Horroria ei siis enää pelata. Mansions of Madnessin kakkoslaitos on tässä genressä ykkösvalintani, sitä voin suostua pelaamaan. Onneksi voin olla melko varma, että saan pelin myytyä eteenpäin jonkinmoisella voitolla.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 14.–15.10.2017 järjestetään Helsingissä Viikin pelipäivät, ilmainen pelitapahtuma, jonka yhteydessä pidetään myös Suomen lautapeliseuran sääntömääräinen syyskokous. Lisätietoja tapahtumasta löytyy seuran foorumilta.
  • 19.–21.10.2017 Turussa järjestetään Grail Quest, e-sports-tapahtuma, jossa Suomen lautapeliseura on mukana pitämässä lautapelaamisen lippua korkealla.
  • 3.–5.11.2017 Helsingissä järjestetään GameXpo-messut, jossa Suomen lautapeliseura pyörittää lautapelialuetta.
  • 5.–7.1.2018 järjestetään Suomen lautapeliseuran pitkäaikaisin pelitapahtuma Kinkkucon Kuopiossa. Tapahtuman aikataulu on vielä hivenen epävarma ja täsmentyy vielä tapahtuman lähestyessä. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.–29.7.2018 pidetään Ropecon 2018. Tällä hetkellä Ropeconille haetaan tekijöitä.

Lautapelioppaan viikon tapahtumat

Lautapeliblogien viikon jutut

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *