Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 27.6.2022: Kinderspiel des Jahres 2022

Kinderspiel des Jahres -palkinnon voitti Zauberberg. Pitkän linjan pelisuunnittelijakonkari Maureen Hiron on menehtynyt. Esittelyssä Pelimuseon uusi näyttely.

Zauberberg on Kinder­spiel des Jahres 2022

Zauberbergin kansi

Saksan vuoden lastenpeliksi on nimetty Zauberberg. Kokeneiden suunnittelijoiden Jens-Peter Schliemannin ja Bernhard Weberin suunnittelema ja Amigon julkaisema peli voitti finaalissa kaksi Wolfgang Warschin ja Schmidtin peliä.

Magic Mountain -nimellä englanniksi ilmestyneessä pelissä halutaan päästä velhon oppilailla alas taikavuorelta ennen noitia. Liikkumis­ta ohjaavat virvatulet, eli marmorikuulat, joita vieritellään alas kaltevaa pelilautaa.

Raati kiittelikin marmorikuulia: peli antaa uuden elämän suositulle kuularadalle. Kiehtova idea houkuttelee lapset pelilaudan ääreen ja kekseliäs marmorikuulamekanismi pitää pelaajat koukuttuneina. Pelin idea syntyikin, kun Jens-Peter Schliemann näki, miten lapset lumoutuivat lelukaupassa esillä olleesta kuularadasta. Prototyypistä peliksi oli pitkä matka: ensimmäiset versiot on kehitelty jo vuonna 2005.

Palkintoon olivat ehdolla myös That’s Pretty Cleverin lastenversio Auch schon clever ja Quacks of Quedlinburgin lastenversio Mit Quacks & Co. nach Quedlinburg.

Jens-Peter Schliemann ja Bernhard Weber isokokoisen Zauberbergin äärellä.
Jens-Peter Schliemann ja Bernhard Weber. Kuva: Simona Bednarek / Spiel des Jahres. CC BY-SA 4.0.

Maureen Hiron (1942–2022)

Maureen Hiron (1942–2022) oli brittiläinen pelisuunnittelija ja kansainvälisen tason bridgenpelaaja. Hiron oli alkujaan opettaja, mutta lopetti opettamisen vakavan onnettomuuden myötä jo nuo­rena.

Hiron perusti miehensä kanssa Hiron Games -pelifirman vuonna 1982, alunperin Hironin ensimmäisen ja suosituimman pelin Continuon tuotantoa ja markkinointia varten. Continuo oli vuoden 1982 isoin hitti Britanniassa, peliä myytiin ensimmäisenä vuonna yli 200 000 kappaletta.

Vuonna 1984 Hiron sairastui syöpään. Syöpähoitojen aikana Hiron käytti syöpäsairaalan muita potilaita pelitestaajinaan ja kehitti Chip In -pelin, jonka avulla ja prinsessa Dianan johdolla kerättiin 25 miljonaa puntaa Royal Marsden -syöpäsairaalalle.

Hironin pelit ovat pääasiassa hyvin yksinkertaisia suuren yleisön pelejä. Pelit ovat saaneet muutaman Mensa Select -voiton ja lisäksi Suomessa Vuoden partypeli -palkinnon. Sen voitti Kivi, joka onkin suomalaisille varmasti parhaiten tunnettu Hironin peli.

Hiron toimi myös Boney M -yhtyeen Sheyla Bonnickin manage­rina. Hiron oli värikäs persoona; tästä puolesta Tony Boydell kir­joittaa blogissaan lisää. Ilmeisesti Hironin kanssa keskusteleminen oli aika yksipuolista puuhaa; Hiron puhui ja muut kuuntelivat.

Lautapelit.fi:n uutuuksia

Paleon kansi

Lautapelit.fi julkaisi kesäkuussa pari uutuuspeliä. Viime vuoden Kennerspiel des Jahres -voittaja Paleo on niistä kiinnostavin. Tässä yhteistyöpelissä pelaajat yrittävät johtaa kivikautista heimoaan selviytymään hengissä vaikeuksien ja vaarojen keskellä.

Fungin kansi

Paleo rakentuu erillisistä moduuleista, joista voi muodostaa useam­man pelikerran mittaisen kampanjan. Peliä on mahdollista pelata myös yksittäisinä erinä, jolloin moduuleilla voi säätää vaikeustasoa ja saada vaihtelua peleihin.

Tuomon esittelyvideo pelistä löytyy Youtubesta.

Paleon lisäksi ilmestyi suomenkielinen Fungi. Alunperin kymmenen vuotta sitten nimellä Morels ilmestynyt peli on kahden pelaajan korttipeli, jossa kuljeskellaan metsässä sieniretkellä ja yritetään saada mahdollisimman runsas sienisaalis.

Fungistakin löytyy esittelyvideo.

Kingdomino Originsin kansi

Lautapelit.fi:n ennakkotilauslistalle on ilmestynyt muutama uutuus. Viime vuonna ilmestynyt Kingdomino Origins on tulossa suomeksi elokuussa ja vie pelaajat aikamatkalle Kingdominon esihistoriaan. Tarjolla on kolme eri pelitapaa, sitä voi pelata yksinkertaisemmin tai lisätä hieman lisäsääntöjä, jotta peliin tulee enemmän monimut­kaisuutta.

The Quest for El Dorado: Dangers & Muisca tuo kaksi uutta moduulia The Quest for El Doradoon. Vaarat ovat uusia haasteita, kuten kroko­tiilejä, koskia ja temppeleitä. Muisca taas on mystinen heimo, joka auttaa pelaajia kultaisen kaupungin löytämisessä. Tämä lisäosa on tulossa vasta jouluksi.

Quest for El Dorado: Dangers & Muisca -lisäosan kansi

Pelileiri Keravalla elokuun alussa

Etelä-Suomen rooli- ja strategiapeliyhdistys ja Keski-Uudenmaan roolipelaajat järjestävät pelileirin heti Ropeconin perään 1.8.–7.8.2022 Keravan Kesärinteessä.

Leirille voi osallistua koko viikoksi tai lyhyemmäksi aikaa. Ohjel­massa on vapaamuotoista lauta- ja roolipelaamista.

Lisätietoa löytyy esimerkiksi Lautapeliseuran foorumilta.

Mielikuvituksen maan­tiede Vapriikin Peli­museossa

Tampereella Museokeskus Vapriikin Pelimuseossa on auennut Mie­likuvituksen maantiede -näyttely, joka esittelee pelien karttoja ja niis­tä aukeavia maailmoja. Mukana on materiaalia Pelimuseon omista kokoelmista, mutta myös Kansalliskirjaston vanhojen pelien koko­elmaa on hyödynnetty. Mukana on lautapelejä, roolipelejä, larppeja ja videopelejä.

Näyttely on Pelimuseon pienessä Studio-tilassa eikä kovin laaja, mutta sitäkin kiehtovampi. Mukaan on mahdutettu neljä erilaista teemaa. Ensimmäisenä aiheena on kartan lumo, eli miten kartta toimii porttina uuteen maail­maan ja herättelee pelaajien mielikuvi­tusta. Toiseksi käsitellään kartan, maaston ja pelilaudan suhdetta: mitä kartta esittää ja miten sillä pelataan. Kolmas teema on pelaajat aktiivisina kartoittajina ja neljänneksi pohditaan vielä kartanpiirtä­jän valtaa eli sitä millaisia representaatioita ja millaista vallankäyt­töä kartat edustavat.

Kirjoitin näyttelystä laajemman artikkelin Kulttuuritoimitukseen, jos aihe kiinnostaa enemmän. Näyttely on pelien kartoista kiinnostu­neille tutustumisen arvoinen osana vierailua Vapriikkiin.

Mielikuvituksen maantiede -näyttelyn ovat kuratoineet Niklas Ny­lund, Heikki Jungman ja Jaakko Stenros. Näyttely on avoinna 18.9.2022 asti.

Mielikuvituksen maantiede -näyttelyä
Etualalla on kaksi erilaista kaupungin representaatiota. Molemmissa pelilaudoissa kuvataan kaupunkia yläilmoista käsin, mutta Kaupunkipelin leppoisan ostosretken ja Syöksypommituspelin sotaisan tuhoamisen välillä on melkoinen ero. Kuva: Mikko Saari

Mikon pelaamaa

Family Inc.

Family Inc. on Lautapelit.fi:n tuleva julkaisu, joka on tällä hetkellä ennakkotilattavissa. Ilmestymisajankohdaksi lupaillaan elokuun alkua. Alunperin peli on Piatnikin julkaisu viime vuodelta. Pelin suunnittelu on Reiner Knizian käsialaa.

Taustatarinana on mafiaklaanin perinteinen ryöstösaaliin jakami­nen. Tarina on yhdentekevä, eikä sillä ole mitään merkitystä pelat­taessa. Tämä on nopea, yksinkertainen peli, joka ei tarvitse ylimää­räisiä selityksiä!

Tavoite on selkeä. Ensimmäisenä sata pistettä kerännyt voittaa. Omalla vuorollasi käännät auki laattoja, joissa on numeroita 1–10. Jos käännät auki kaksi samanlaista laattaa, vuoro päättyy siihen, etkä saa mitään. Jos lopetat ennen tuplien kääntämistä, laatat jäävät eteesi ja jos ne ovat siinä vielä seuraavalla vuorollasi, saat niistä pisteet.

Avainsana on “jos”. Kun pelaaja lopettaa vuoronsa ja pitää laatat, hän saa samalla kerätä kaikilta muilta pelaajilta samannumeroiset laatat itselleen. Ryöstetyt laatat menevät tietysti samaan pinoon itse kerättyjen kanssa, joten nekin ovat muiden pelaajien ryöstettä­vissä!

Lopputuloksena on yksinkertaisen hauska peli, joka tiivistää paljon hyvää onnenkoetusta tiukkaan pakettiin. Yksi erä kestää kymmeni­sen minuuttia, mutta harvoinpa tätä pystyy vain kerran pelaamaan.

Nippu kuutosen chippejä
Varastelujen seurauksena pöydällä on jo tiukka pinkka kuutosia. Tämähän suorastaan huutaa tulla varastetuksi! Kuva: Mikko Saari

Furnace on parin vuoden takainen koneistonrakentelupeli, jonka isoin jippo on sen huutokauppa. Jokaisella pelaajalla on huutokau­passa neljä erikokoista kolikkoa (1–4). Isoimman kolikon maksanut voittaa kortin ja saa sen osaksi tuotantokoneistoaan, pienemmän tarjouksen tehneet saavat sitten kortin nopean edun. Joskus on siis mukava hävitä joku tarjous tarkoituksella.

Muuten peli on aika laimeaa koneistonrakentelua. Resurssit muut­tuvat toisiksi ja lopulta pisteiksi. Aikaa on vain napakat neljä kier­rosta, mikä on ihan hyvä juttu. Voisin silti pelata toistekin, vaikka en ihan hirveän innoissani olekaan. Furnacesta on laajemmin kirjoittanut ainakin Lunkisti.fi.

Furnacen kortteja ja komponentteja
Furnacen korttiriviä, jossa pelaajat tekevät tarjouksiaan. Korttien yläreunassa on etu, jonka pienemmän tarjouksen tehneet saavat. Alareunan ominaisuuudet on sitten varattu kortin omistajalle. Kuva: Mikko Saari

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta ja uusille avustajille luvassa olevista stipendeistä. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivi­tykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *