Kategoriat
Peliarvostelut

Taluva

Pelaajat asuttavat merestä nousevaa Taluvan saarta sijoittelemalla pelilaatoille majoja, torneja ja temppeleitä. Pelilauta laajenee pelin edetessä uusien laattojen myötä leveyssuunnassa ja tulivuorenpurkauksien jälkeen myös korkeussuunnassa. Pohjimmiltaan Taluva on abstrakti strategiapeli, jossa satunnaisuus on pientä ja pelaajien välinen vuorovaikutus voimakasta.

Pelin idea

Taluvan kansiTaluvassa on kolmenlaisia rakennuksia. Jokaisella pelaajalla on alussa 20 majaa, kaksi tornia ja kolme temppeliä. Peli voi loppua kahdella tavalla. Jos aseteltavat laatat loppuvat, pelin voittaa pelaa, joka on sijoittanut laudalle eniten temppeleitä. Tasatilanteessa eniten torneja sijoittanut pelaaja voittaa. Tornienkin mennessä tasan ratkaisee pelattujen majojen määrä. Toinen tapa voittaa peli on päästä eroon kaikista kahden eri rakennustyypin rakennuksista. Tällöin peli päättyy välittömästi tämän tapahduttua.

Pelivuoro koostuu kahdesta vaiheesta. Ensin pelaaja lisää uuden laatan laudalle joko sivultaan kiinni johonkin jo aiemmin pelattuun laattaan, tai asettamalla tulivuoren toisen tulivuoren päälle, jolloin saari nousee korkeammaksi. Pelilaatat ovat kolmen yhteenliitetyn heksan muodostamia kolmioita. Yhdellä kolmion sivulla on tulivuori ja kahdella muulla maastoa, jolle voi asettaa rakennuksia.

Vuoron toisessa vaiheessa pelaaja asettaa rakennuksen tai rakennuksia laudalle. Vaihtoehtoina on aloittaa uusi siirtokunta asettamalla yksi maja mihin tahansa laudalle. Valmista siirtokuntaa voi laajentaa asettamalla majoja siirtokunnan viereisiin tyhjiin ruutuihin. Pelaaja voi myös asettaa temppelin tai tornin siirtokuntaansa. Tornin voi asettaa, mikäli siirtokunta yltää laudalla korkeussuunnassa vähintään kolmannelle tasolle. Temppelin voi lisätä, mikäli siirtokunta on levittäytynyt vähintään kolmelle eri ruudulle laudalla. Yhdessä siirtokunnassa voi olla vain yksi temppeli ja yksi torni.

Pelitilannekuva Taluvasta. Kuva: Ferti
Pelilaudasta rakentuu pelin edetessä komea saari. Kuva: Ferti

Tasapainoinen ja kaunis peli

Vahvasti temaattisiin peleihin mieltyneet pelaajat eivät välttämättä pidä Taluvasta, joka on pohjimmiltaan hyvin abstrakti peli. Pelin laadukkaat ja hauskannäköiset komponentit tekevät siitä kuitenkin helpommin lähestyttävän. Pelilaatat ovat paksua pahvia ja hienosti kuvitettuja. Myös puiset rakennuskomponentit ovat kivoja ja muotoiluun on panostettu sen sijaan, että rakennukset olisivat vain erikokoisia palikoita. Vaikka pelin edetessä pienelle alueelle kerääntyy paljon erilaisia ja erivärisiä komponentteja, peliä on helppo seurata eikä toimintavaihtoehtojen erottaminen kartalta ole vaikeaa.

Peli toimii hyvin eri pelaajamäärillä ja on oikeastaan vain piristävää, että kaksinpelissä on kiinnitettävä huomiota eri asioihin kuin nelinpelissä. Kahdella pelaajalla omien toimintojen suunnitteleminen useampia vuoroja eteenpäin on helpompaa ja tärkeämmässä asemassa. Moninpelissä omien vuorojen välissä kartta ehtii muuttua enemmän, jolloin tärkeämmässä asemassa on muuttuviin tilanteisiin reagoiminen. Kaksi mahdollista tietä voittoon vaikuttaa siten, että takaa-ajoasemassa ollut pelaaja voikin yhtäkkiä olla lähimpänä voittoa, jos tilannetta ei seuraa tarkasti.

Lyhyisiin keskiraskaisiin strategiapeleihin mieltyneiden pelaajien kannattaa ehdottomasti testata Taluvaa. Peli tarjoaa mukavasti mietittävää, mutta järkevien toimintavaihtoehtojen rajallinen määrä yhdessä pelimekaniikan kanssa rajaa peliajan alle tuntiin. Abstraktien pelien ystävien lisäksi Taluvasta pitävät varmasti myös monet laattojen asettelupelien koukuttamat pelaajat, jotka etsivät mekaniikaltaan originaalia vaihtoehtoa Carcassonnelle tai muille tunnetummille peleille.

Kaksi tornia. Kuva: Chris Norwood / BGG
Pelilaudalle on rakennettu jo torneja. Kuva: Chris Norwood / BGG

Faktat Taluvasta

Suunnittelija:

Julkaisija: Ferti, Hans im Glück, Rio Grande Games (2006)

Mutkikkuus: Peli ei ole säännöiltään vaikea eikä muistettavia asioita ole paljon. Toimivien taktiikoiden luomiseen riittävän pelituntuman saavuttamiseen menee silti muutama pelikerta.

Onnen vaikutus: Hyvin vähäinen. Peli on lähes täysin avoimen informaation peli ja satunnaisuus rajautuu nostettuihin laattoihin, joiden maastotyypit vaihtelevat vähän. Tällä ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä voiton kannalta.

Vuorovaikutus: Vuorovaikutus on erittäin voimakasta. Kaikki toiminta laudalla vaikuttaa muiden toimintamahdollisuuksiin. Kiusaamiseen mieltyneille pelaajille löytyy mielekkäitä torppausvaihtoehtoja.

Teema: Teema on hieman irrallinen, mutta se ei näyttävässä pelissä varmaankaan häiritse kuin voimakkaasti temaattisten pelien ystäviä.

Uudelleenpelattavuus: Peli kestää hyvin pitempiaikaistakin pelaamista, etenkin kun se on luonteeltaan sellainen, ettei sitä usein halua pelata useaa matsia peräkkäin.

Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa. Suomenkielistä versiota ei ole markkinoilla, mutta englanninkieliset säännöt löytyvät netistä helposti.

Pelaajamäärä: 2–4. Peli toimii hyvin kaikilla pelaajamäärillä. Neljällä pelaajallakaan peli ei ole liian kaoottista, mutta kannattaa varautua siihen, että nelinpelissä neuvoja satelee muilta pelaajilta, koska kaikki toiminta vaikuttaa myös muiden asemaan laudalla.

Pituus: 40–60 minuuttia. Valmistajan ilmoittama 45 minuuttia pitää hyvin paikkaansa etenkin kokeneiden pelaajien kohdalla.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *