Kategoriat
Peliarvostelut

Stockpile

Pörssi- ja osakepeli Stockpile on kevyttä osaketaloutta, sisäpiiritietoa ja pörssikauppaa, tavoitteena luonnollisesti nopea ja tehokas rikastuminen.

Stockpile on nopeatempoinen talouspeli osakesijoittamisesta, sisäpiirikaupoista ja pörssimanipulaatiosta. Pelaajat ovat sijoittajia tavoitteenaan tienata mahdollisimman paljon rahaa.

Stockpilen kansi

Pelin kulku

Pelin aluksi pelaajat saavat $20 000 rahaa ja yhden ei-julkisen osakkeen jostakin kuudesta mahdollisesta yrityksestä, kukin pelaaja kuitenkin eri firmasta.

Pelaajamäärästä riippuen peli kestää 5–7 pelikierrosta, jotka jakautuvat kuuteen vaiheeseen.

Informaatiovaiheessa kukin pelaaja saa oman sisäpiiritiedon yritys- ja kurssiennustekortin kombinaatiosta. Yksi pari tulee julkisesti nähtäville. Jos pelaajia on vähemmän kuin viisi, ylijääneet kombinaatiot jäävät sivuun kuvapuoli alaspäin. Sisäpiiritiedon ohella pelaajilla on tiedossa on markkinoiden kehitys yleisesti eli se, että jokin yritys tulee nousemaan +3 pykälää, toinen laskemaan -2, kolmas jakamaan osinkoa ja niin edelleen.

Tarjontavaiheessa muodostetaan kierroksella myytävät ja huudettavat sijoitussalkut tai -kokonaisuudet, joita on pelaajamäärän verran. Kuhunkin salkkuun tulee pakasta yksi kortti oikein päin ja tämän jälkeen pelaajat saavat pakasta kaksi korttia lisättäväksi salkkuihin, toinen oikein päin ja toinen väärin päin.

Korteissa on osakekortteja, toimintakortteja ja maksukortteja. Osakekortit ovat osakkeita, toimintokorteilla voi vaikuttaa yritysten kursseihin ja maksukorteista seuraa maksettavaa.

Huutokauppaa
Huutokauppamekanismi on tuttu Evo-huutokauppa, joka on nähty myös Vegas Showdownissa ja Amun-Ressä. Kuva: Corrigan / BGG

Kysyntävaiheessa pelaajat tarjoavat sijoitussalkuista. Salkuissa on kiinteä tarjousasteikko 0-1-3-6-10-15-20-25. Pelaajat asettavat vuorotellen pelinappulansa jonkin salkun tarjousasteikolle, tarjous on tietenkin pystyttävä maksamaan ja pelaajien varallisuudet ovat julkista tietoa.

Kun salkusta tarjoaa enemmän kuin toinen pelaaja, tämä tekee omalla vuorollaan uuden tarjouksen jostakin salkusta. Tarjoamista jatketaan, kunnes kaikille on oma sijoitussalkku. Jos salkusta paljastuu myyntimaksuja, ne pitää maksaa. Jos ei pysty, ne jäävät eteen odottamaan, kunnes rahaa maksuun löytyy.

Toimintavaiheessa aloittavasta pelaajasta lähtien päätetään, pelaako sillä kierroksella mahdollisesti saatuja toimintokorttejaan vai ei. Jos ei pelaa, niin se on menetetty tilaisuus, toimintokortteja ei voi säästää myöhemmille kierroksille. Toimintokorteilla voi nostaa tai laskea jonkin yrityksen kurssia kahdella pykälällä ja mahdollisesti jo tässä vaiheessa saattaa yrityksen konkurssiin tai splitata osakkeet.

Myyntivaiheessa kukin pelaaja vuorollaan päättää, myykö osakkeitaan ja minkä verran.

Liikevaiheessa yritys-kurssimuutos-korttikombinaatiot realisoituvat. Jos osakkeen kurssi saavuttaa rivin oikean reunan, osakkeet splittaantuvat. Tällöin pelaajat paljastavat osakesalkustaan eli pelaajalaudaltaan kyseisen firman osakkeet ja siirtävät ne 2X puolelle. Jo 2X-puolella olevat yrityksen osakkeet tuottavat $10k. Jos osakkeen kurssi tippuu nollaan, jokainen pelaaja paljastaa salkustaan kyseisen yrityksen osakkeet ja palauttaa ne poistopinoon. Kummankin tapauksen jälkeen osakkeen arvo palautuu rivin keskivaiheille. Kurssimuutoksen sijaan yritys saattaa maksaa osinkoa $1k jokaista $-symbolia kohden jokaisesta pelaajan paljastamasta osakkeesta (muistaen 2X-osakkeiden vastaavan kahta osaketta).

Viimeiseksi valmistellaan seuraava pelikierros, mikä oleellisimman tarkoittaa aloittavan pelaajan siirtämistä seuraavalle pelaajalle.

Pelin lopussa viimeisen pelikierroksen jälkeen tarkistetaan kunkin yhtiön kohdalla, kuka omistaa eniten sen osakkeita ja on oikeutettu $10k:n bonukseen. Jos on tasatilanne, bonusta saa $5k. Tämän jälkeen loput osakkeet realisoidaan ja pelin voittaa se, joka keräsi eniten rahaa.

Tuotantoarvot

Pelin komponentit eivät ole aivan parhaimmasta päästä. Pelaajalaudat taipuvat ja niiden ja pelinappuloiden värit eivät kaikki vastaa toisiaan. Purppura ja sininen ovat lähes samanvärisiä ja keltainen muistuttaa enemmän vihreää. Merkittäviä nämä puutteet eivät kuitenkaan ole. Pelin insertti on käypä – niin kauan kuin kortteja ei muovita.

Pelilauta on selkeä ja kerrankin paperirahan sijaan on pelissä käytetty pahvirahaa. Kortit ovat värikkäitä ja selkeitä. Myös ohjekirja on mukavasti ja selkeästi taitettu ja kuvitettu kokonaisuus.

Hintamuutos
Näin hintamuutos vaikuttaa yhtiön kurssiin. Kuva: Corrigan / BGG

Ohjekirjan viralliset variantit

Pelin mukana ja ohjekirjassa mainitaan kaksi varianttia. Edistynyt pelilauta tekee yrityksistä erilaisia muuttamalla niiden osakearvorivejä. Nyt esimerkiksi lyhyen arvorivin omaavalla tietokonefirmalla voi takoa huikeat voitot, mutta toisaalta myös IT-kuplan puhjetessa firma menettää nopeasti arvonsa. Oivallinen lisä, jolla en kuitenkaan aina halua pelata alkupelin lisääntyneen satunnaisuuden takia.

Sijoittaja-lisäosa lisää sijoittajat eli erilaiset pelaajavoimat. Samalla myös alkupääoma perustuu sijoittajaan. Pelin alussa sijoittajat valitaan kahdesta vaihtoehdosta. Esimerkiksi Alennus-Donald maksaa tarjouksestaan astetta vähemmän. Sijoittajista löytyy ovat hupaisia karikatyyrejä tosimaailman esikuvista, vähän samaan tapaan kuin Hollywood-pelissä on näyttelijöitä ja ohjaajia.

Sijoittajat
Sijoittajissa on jotain etäisesti tuttua. Kuva: Corrigan / BGG

Kevyehkö pörssipeli

Stockpile on hauska ja ei liian vakavasti otettava peli, josta löytyy kuitenkin huomioonotettavia seikkoja (joista myös ohjekirja huomauttaa).

Rahaa on hyvä löytyä tarjouksiin, ainakin samassa määrin kuin muilla, muuten saattaa kysyntävaiheessa jäädä luu käteen enimmäkseen myyntimaksuja sisältäneen salkun muodossa. Toimintajärjestyksellä on merkitystä, ensimmäisenä vuorossa oleva pääsee luonnollisesti vaikuttamaan ensimmäisenä, mutta toimii hieman sokeampana vailla tietoa muiden toiminnoista.

Toimintavaiheessa mikään ei ole lystikkäämpää kuin avittaa kaverin firma konkurssikypsäksi ennen kuin firma lähtisi tuottamaan. Myyntivaiheessa iskee usein kutkuttava epäluulo. Myykö kanssapelaaja osakkeitaan tiedon, luulon, rahan vaiko kenties bluffin takia? Seuratako perässä vaiko odottaa kurssin mahdollista nousua? Jos yritys tuottaa, paljastaako kaikki yrityksen osakkeista osake-enemmistötavoittelun yllätysmomentin kustannuksella vai ei?

Raskaisiin talouspeleihin ja optimointeihin minulla ei riitä mielenkiintoa, mutta kevyehkö ja hupaisa Stockpile on lunastanut paikkansa pelikokoelmassani talous- ja osakepelien edustajana.

Pelin kortteja
Pelin kortteja. Kuva: Corrigan / BGG

Continuing Corruption

Continuing Corruptionin kansiContinuing Corruption on modulaarinen lisäosa, joka lisää peliin ennustenopat, uusia sijoittajia, velkakirjat ja kauppatavarat. Mikään moduuleista ei ole kovin mutkikas, joten ne on helppo sisällyttää peliin.

Ennustenopat ovat käytännössä pakollinen lisä, sillä ne tekevät pelikierroksista erilaisia. Enää muutokset eivät ole kierroksesta toiseen samoja, vaan nopilla saadaan variaatiota aikaan tietyissä rajoissa. Täyttä lamaa tai nousukautta ei nopilla saada aikaan, sillä kaksi antaa aina kasvua ja kaksi laskua.

Velkakirjat antavat pientä tasaista tuottoa. Velkakirjoja voi ostaa jokaisen pelikierroksen alussa, kuitenkin korkeintaan kolme kappaletta. Vuoron lopussa jokainen velkakirja tuottaa haltijalleen tonnin. Velkakirjojen huono puoli on, että päätöksestä niiden hankkimisesta tulee triviaalia, kun rahaa löytyy yli tarjoustarpeen. Ne myös hieman vievät huomiota pois bidaamisesta ja osakkeista.

Hyödykkeet ovat oma pakkansa ja ne lisätään myytävänä oleviin osakesalkkuihin. Kun pelaajat ovat laittaneet kaksi kauppakorttiaan osakesalkkuihin, tehdään toinen kierros, jossa pelaajat nostavat ja lisäävät kukin yhden hyödykekortin salkkuihin oikein päin. Hyödykkeiden harvinaisuus vaihtelee ja ne ovat setin keruuta. Kerätyt uniikit hyödykesetit antavat pelin lopussa rahaa. Hyödykkeiden joukossa on kuitenkin myös veroja, jotka toimivat päinvastoin. Mitä enemmän keräsi veroja, sitä enemmän niitä joutuu maksamaan pelin lopussa.

Continuing Corruption on kelpo lisäosa, jonka moduuleista vähintään ennustenopat ja sijoittajat lisään automaattisesti peleihin.

Faktat Stockpilestä

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: Nauvoo Games (2015)

Mutkikkuus: Pelikierroksen vaiheet ovat yksinkertaiset. Ohjekirjan variantit lisäävät mutkikkuutta jonkin verran.

Onnen vaikutus: Satunnaisuutta liittyy vain yritysten kurssikehitykseen ja pelikierroksella tarjolla oleviin kortteihin. Jos on laittanut kaikki munat samaan koriin ja yritys kaatuu, on vaikea perustella tappioitaan onnella, varsinkin jos muut pelaajat ovat tietoisia pelaajan omistuksista.

Vuorovaikutus: Huutokauppa takaa vuorovaikutuksen ja toisten toimintojen seuraaminen antaa perusteita omalle toiminnalle.

Teema: Pelin osaketalouden saattaisi ekonomisti kyseenalaistaa, mutta teema sisäpiiritietoineen tukee peliä.

Uudelleenpelattavuus: Kohtalainen. Continuing Corruption -lisäosa parantaa uudelleenpelattavuutta oleellisesti ennustenopilla, jolloin pelikierrokset eroavat kurssimuutoksillaan enemmän toisistaan.

Kieliriippuvuus: Komponenteissa ei ole oleellista tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–5. Paras 4–5 pelaajalla.

Pituus: 45–90 minuuttia (lisäosan kanssa).

Kansikuva: Corrigan / BGG

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *