Kategoriat
Peliarvostelut

Ponte del Diavolo

Venetsia tunnetaan kanavistaan ja silloistaan. Eräs näistä on Ponte del Diavolo, Paholaisen silta. Amerikkalainen pelisuunnittelija Alex Randolph (1922-2004) puolestaan tunnetaan abstrakteista pulmapeleistään, joista erityisen suosittu on jo 1960-luvulla suunniteltu Twixt. Alex Randolph vietti viimeiset aikansa juuri Venetsiassa, ja hänen muistoaan kunnioittaen Martin Ebel on suunnitellut Ponte del Diavolon, näppärän abstraktin kaksinpelin, jossa rakennellaan siltoja ja saaria.

Pelin idea

Ponte del Diavolon kansiPonte del Diavolon pelialustana on 10×10 ruudun lauta, jota pelaajat täyttävät vuorotellen omanvärisillä neliönmuotoisilla pelilaatoillaan. Yhdellä pelivuorolla pelaaja voi joko laittaa kaksi omaa saarilaattaansa tai yhdistää kaksi aiemmin laitettua laattaansa sillalla. Pelin tavoitteena on tehdä täsmälleen neljästä vierekkäisestä (ei kulmittain asetetusta) omasta palasesta koostuvia saaria ja yhdistellä näitä siltojen avulla mahdollisimman pitkiksi ketjuiksi.

Laattojen asettelun sääntönä on, että saman pelaajan kaksi saarta ei saa koskea toisiaan edes kulmittain. Vajaat saaret saavat olla kiinni toisissaan myös kulmittain, mutta saariksi yli neljän laatan yhdistelmiä ei saa yhdistää. Silta yltää yhden tai kahden ruudun yli siitä riippuen, laitetaanko se vinoon vai suoraan. Ruutujen, joiden yli silta asetetaan, täytyy olla tyhjiä, eikä kerran laitetun sillan alle saa enää laattoja asettaa.

Peli päättyy, kun laudalle ei enää voida laittaa laattoja eikä siltoja. Pisteitä saa jokaisesta valmiista saaresta, mutta silloin yhdistetyt saariketjut tuottavat huomattavasti tehokkaammin kolmiolukuina: yksinäinen saari on yhden pisteen arvoinen, kahden ketjusta saa kolme pistettä, kolmen ketjusta kuusi, neljästä kymmenen ja niin edelleen. Vajaaksi jääneet saaret eivät pisteitä tuota, mutta saaria voidaan ketjuttaa niiden kautta. Eniten pisteitä saanut pelaaja on voittaja.

Silta vai saari?

Ponte del Diavolo -peli
Siltoja ja saaria rakenteille. Kuva: David Namaksy / BGG

Jokaisella pelivuorolla pelaaja on tiukan valinnan edessä. Mahdollisia siirtopaikkoja on monia, ja yhden siirron toteuttaminen saattaa vaikuttaa toisen mahdollisuuden kumoutumiseen. Ponte del Diavolosta on pasianssi kaukana — useimmiten peli etenee melkoisena kissa ja hiiri -leikkinä alusta loppuun pelaajien blokkaillessa parhaansa mukaan toistensa suunnitelmia.

Omaa peliä pitää pystyä näkemään jonkin verran eteenpäin, ja peliaseman mahdollisuuksia ja uhkia pitää arvioida jatkuvasti. Aina ei ole helppoa valita, laittaako vuorollaan sillan vai kaksi saarilaattaa, ja siirtojen ajoittaminen oikein on lopputuloksen kannalta ensiarvoisen tärkeää. On opittava tunnistamaan, mitkä siirrot ovat kiireellisiä, ja mitkä voivat odottaa loppupeliä.

Usein laudalla on itselle edullisia saari- tai siltapaikkoja, joihin vastustaja ei enää voi vaikuttaa valmiiden saariensa vuoksi. Toisaalta jossain muualla on reagoitava heti, tai muuten vastustaja pääsee joko etenemään tai pysäyttämään oman etenemisen.

Abstrakteihin kaksinpeleihin mieltyneille Ponte del Diavolo on kokeilemisen arvoinen pikku helmi, jonka säännöt opettelee muutamassa minuutissa. Tunnelma pelissä on melko samantyyppinen kuin vaikkapa Genialissa tai Blokuksessa — omaa tilaa pitää raivata vastustajan kustannuksella ovelasti omia suunnitelmiaan paljastamatta. Koska peli on varsin lyhyt, korkeintaan puolisen tuntia, voi sen kaivaa esille monenlaisissa tilanteissa fillerikäytöstä turnauksiin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan Ponte del Diavolo on erinomaisen onnistunut pulmapala.

Faktat Ponte del Diavolosta

Suunnittelija:

Julkaisija: Hans im Glück, Rio Grande Games (2007)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat yksinkertaiset, hyvin pelaaminen onkin toinen juttu.

Onnen vaikutus: Pelissä ei ole minkäänlaista tuurielementtiä.

Vuorovaikutus: Suuri. Peli on tiivistä kamppailua tilasta alusta loppuun.

Teema: Ponte del Diavolo on puhdas abstrakti peli. Löyhä Venetsia-teema on täysin päälleliimattu.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä, peliä ei aivan heti pysty analysoimaan puhki.

Kieliriippuvuus: Peli on täysin kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2

Pituus: 20–30 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

5 vastausta aiheeseen “Ponte del Diavolo”

Tämähän näyttää ihan mielenkiintoiselta peliltä. Jos löytyy kohtuulliseen hintaan jostain, niin otan kyllä mukaan.

Pariakymppiä pyytävät Lautapelit.fi:ssä. Kannattaa katsella alennuksia ja myynti-ilmoituksia, tai vaihtoehtoisesti tähyillä Euroopan suuntaan.

Kiitoksia Hannu arvostelusta. Kiinnostuin pelistä tämän perusteella ja sattumalta löysin sen poistohyllystä ale-hintaan vieraillessani Saksassa… Jee!

Kestää hetken kuitenkin että se pääsee pöytään, kun kaikkia joululahjapelejäkään en ole vielä kerinnyt pelaamaan. Ja Saksan reisultakin tuli mukaan muutamia lisäpelejä. Sieltä niitä saa halvalla jos vaan jaksaa Suomeen kantaa.

Laitan sitten lisäkommenttina mielipiteitä ja tunnelmia kun olen päässyt kunnolla testaamaan. Säännöt ja komponentit jo antaa hyvän ja harmonisen tunnelman…

On se vaan hieno peli, vaikka Twixtiä inhoankin. Näköjään väärin tuli pelattua pisteenlasku, se ei pikalukemisella täysin auennut (laskimme ylipäätään sillalla varustettujen saarien määrää, ei ketjutettuja saaria), säännöt olivat muutenkin hivenen suttuiset. No, ensi kerralla sitten oikein, mutta kyllä pelin nerokkuus tästäkin jo ilmeni.

Joo. Ennakkoluulottomasti kimppuun vaan! Tätä on kiva hehkuttaa, koska tämä on vaan niin herkullinen peli. Joka vuorolla olisi ihan liikaa tekemistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *