Kategoriat
Peliarvostelut

Patchwork Express

Uwe Rosenbergin kaksinpelin Patchworkin kevennetty versio Patchwork Express on helpompi ja leppoisampi, kymmenessä minuutissa pelattava lähes lastenpeli.

Erilaiset nopeat ja kevyet versiot peleistä ovat tällä hetkellä muodissa. Menolipusta tuli oivallinen pikaversio Ticket to Ride: New York, mutta enpä olisi osannut arvata, että myös Patchworkista tehdään yksinkertaistettu versio – sehän on vain parinkymmenen minuutin peli muutenkin.

Ilmeisesti kysyntää tällaiselle kevennetylle paremmin lapsille ja ikäihmisille sopivalle versiolle kuitenkin on, kun Lookout on sellaisen päättänyt tehdä. Patchwork Express ottaa perus-Patchworkin, suurentaa osia ja tekee pelistä nopeamman ja hieman helpomman. Lopputuloksena on aivan mainio kymmenen minuutin peli.

Patchwork Expressin kansi

Tilkkutäkin tekoa

Pelin perusidea on edelleen sama kuin ennenkin. Pelaajilla on käytössään Tetris-palikkaa muistuttavia pahvisia kangastilkkuja, joilla pitäisi peittää oma tilkkutäkki. Täkkinä toimii 7×7 ruudun pelilauta. Tilkkuja poimitaan kehältä siten, että kehää kiertää yhteinen pelinappula, jonka edessä olevista kolmesta tilkusta saa valita, minkä pelaa.

Tilkuilla on hintansa kahdessa eri valuutassa: napit ovat tiukka hinta, joka pitää maksaa, jotta tilkun pystyy pelaamaan. Aika on toinen valuutta: sitä mitataan aikaradalla, jossa pelaajan on siirrettävä nappulaansa eteenpäin yhden askeleen jokaista käytettyä aikayksikköä kohden. Aikarata määrää kuka saa pelata, sillä vuoro menee aina pelaajalle, joka on käyttänyt vähemmän aikaa. Vuorot eivät siis välttämättä vuorottele.

Jos ei pysty pelaamaan mitään nappipuutteen vuoksi, voi siirtää pelinappulaansa aikaradalla eteenpäin, kunnes se on toisen pelaajan nappulan edessä. Silloin saa yhden napin jokaisesta askeleesta. Aikaradalla on myös välillä napinkuvia: sellaisen ohittaessaan pelaaja saa lisänappeja, yhden jokaisesta oman tilkkutäkkinsä napista.

Aikaradalla on 30 ruutua ja kun loppuun on päästy, peli päättyy pelaajan osalta. Jokaisesta käteen jääneestä napista saa pisteen, jokaisesta oman täkin tyhjästä ruudusta taas menettää kaksi. Enemmän pisteitä kerännyt voittaa.

Alkuasetelma
Pelin alkutilanne näyttää tältä: aikaradalla lähdetään nollasta ja pöydällä on aloituksessa käytettävät laatat. Ne ovat selvästi yksinkertaisempia ja selkeämpiä kuin alkuperäisen Patchworkin laatat. Kuva: Mikko Saari

Vertailua alkuperäiseen

Tässä pienemmässä versiossa kaikki on vähän suurempaa ja selkeämpää. Pelilauta on saman kokoinen kuin ennenkin, mutta ruutuja on vähemmän: alkuperäisessä ruudukko on 9×9. Niinpä tässä palat ovat isompia. Ne ovat myös värikkäämpiä, kirkkaampia ja ehkä vähän lapsellisempia kuoseiltaan. Aikaradalla on tosiaan 30 ruutua, kun alkuperäisessä radalla on 54 ruutua. Ei siis ihme, että peli on paljon nopeampi.

Nappitalouden merkitys on vähäisempi. Patchworkissa oli syytä pohtia sitäkin, miten itselleen saa riittävästi tuloja napeista. Tässä sillä ei ole niin merkitystä, koska laatat ovat halvempia ja tuloja kertyy harvemmin. Onnistumista varmistamassa on myös nippu yksinkertaisia, pieniä ja edullisia laattoja, jotka tulevat peliin, kun enää viisi tilkkua on jäljellä jonossa. Nämä halvat laatat tekevät laudan täyttämisestä helpompaa. Vanhassa Patchworkissa saattoi joutua ankarasti miinuksille, tässä se vaatii jo vähän yrittämistä.

Peli on siis hieman alkuperäistä lempeämpi ja selvästi nopeampi (10 minuuttia vs 20 minuuttia, eli suhteessa iso mutta absoluuttisesti aika pieni ero). Jos tämä kuulostaa hyvältä ajatukselta, Patchwork Expressiä voi suositella ongelmitta. Peli toimii siinä missä edeltäjänsäkin. Filleripeliä etsiville peliharrastajille suosittelisin edelleen alkuperäistä, koska se tarjoaa selvästi enemmän haastetta ja purtavaa. Alkuperäinen on myös saatavilla suomeksi, tämä uutuus toistaiseksi ei, pelaamisen kannalta kielellä ei toki ole mitään merkitystä.

Apulaatat
Nämä helpot ja selkeät laatat tulevat peliin, kun jäljellä on enää viisi laattaa. Halvoilla laatoilla laudan täyttäminen helpottuu mukavasti. Kuva: Mikko Saari

Faktat Patchwork Expressistä

Suunnittelija:

Julkaisija: Lookout Games (2018)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja helpot, pelin opettelee tarvittaessa suoraan säännöistä vaivattomasti.

Onnen vaikutus: Pelissä on aika vähän tuuria mukana: lähinnä laattojen järjestys on sattumanvarainen. Sitten on toki satunnaisuutta toisen pelaajan tekemisistä, täysin ei voi etukäteen laskea ja suunnitella.

Vuorovaikutus: Kun jonosta valitsee laattoja, välillä voi pohtia valintojaan siltä kannalta, minkä laatan ottaminen harmittaisi vastapelaajaa enemmän. Mitenkään erityisen ilkeä peli Patchwork Express ei ole.

Teema: Abstrakti tämäkin ohuen teemakuorrutuksensa alla on.

Uudelleenpelattavuus: Samaa hyvää koukuttavuutta tässäkin on kuin Patchworkissakin, pidemmän päälle alkuperäinen Patchwork tarjoaa kuitenkin enemmän haastetta ja pelattavaa.

Kieliriippuvuus: Pelaaminen ei edellytä lukutaitoa.

Pelaajamäärä: 2 pelaajaa.

Pituus: Noin 10 minuuttia.

Valmis tilkkutäkki
Tältä se sitten voisi näyttää. Laudan täyttäminen on paljon helpompaa kuin perus-Patchworkissa, koska palaset ovat yksinkertaisemman muotoisia ja lauta on pienempi. Seuraava haaste on sitten saada kokoon enemmän nappeja. Kuva: Mikko Saari

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *