Kategoriat
Peliarvostelut

Magnum Sal

Kuningas on luvannut suolakaivoksen sille, joka osoittaa eniten lahjakkuutta suolan louhimisessa. Kenestä tulee Magnum Sal -suolakaivoksen uusi omistaja?

Joka osoittaa kykynsä suolan louhinnan jalossa taidossa, pääsee kuninkaalliseksi taloudenhoitajaksi ja saa hallintaansa Magnum Salin suolakaivoksen, lupasi Puolan kuningas Kasimir Suuri vuonna 1368. Magnum Sal -pelin esikuvana on Krakovan lähellä aivan viime vuosiin asti toiminut Wieliczkan suolakaivos.

Ketään ei luultavasti yllätä, että keskiaikateeman takaa paljastuu parituntinen europeli. Mitään kovin odottamatonta ei vuonna 2010 julkaistu Magnum Sal muutenkaan tarjoa, mutta kyseessä on kuitenkin toimiva talous- ja työläistenasettelupeli.

Pelin idea

Magnum Salin kansiMonessa työläistenasettelupelissä on nähty keskiaikaista kylää kuvaava pelilauta linnoineen ja markkinapaikkoineen, ja sellainen löytyy myös Magnum Salista. Laudan lisäksi pelialueeseen kuuluu kaivos, joka rakennetaan sattumanvaraisesti kaivoslaatoista.

Pelaajien tavoitteena on louhia kaivoksesta suolaa ja täyttää sillä kuninkaan suolatilauksia. Suolan louhiminen ja sen oheistoiminnot kuluttavat rahaa, mutta kuninkaan tilauksien täyttämisestä maksetaan hyvin. Erillisiä voittopisteitä ei ole, vaan lopussa eniten rahaa kerännyt voittaa.

Pelaaja voi tehostaa suolabisnestään käyttämällä hyväkseen kylän rakennuksia. Pajalta voi ostaa työkaluja, torilla ostaa tai myydä suolaa ja vesipumpulla tyhjentää kaivosta vedestä. Kuninkaan linnaan jonotetaan täyttämään suolatilaukset.

Jokaisella vuorolla pelaaja voi tehdä enintään kaksi toimintoa: asettaa uuden työläisen, siirtää työläistä, louhia suolaa tai vierailla jossakin kylän rakennuksessa. Peli jakautuu kolmeen viikkoon, ja viikon päätteeksi työmiehet kutsutaan kotiin. Jokaisen viikon alussa työläisiä aletaan siis asetella laudalle uudelleen.

Suolaa kaivoksesta

Kaivos on Magnum Salin omaperäisin ja mielenkiintoisin elementti. Kaivoslaatoista muodostetaan kaivoskuilu ja kuusi siitä haarautuvaa käytävää. Kaivoslaatta paljastetaan vasta, kun joku pelaajista asettaa työläisensä tutkimaan sitä. Laatoista paljastuu erilaisia suolakuutioita. Suolaa löytyy kolmea eri sorttia, mutta niistä arvokkainta tietysti vain kaivoksen pohjalta, jossa louhiminen on hankalinta.

Kaivoksen jippona on, että pelaaja voi asettaa työläisensä vain sellaiselle laatalle, johon jo johtaa omien tai kilpailevien työläisten ketju. Suolan louhiminen ei siis ole mikään yksilösuoritus. Jotta suolan saa ulos kaivoksesta, louhivan pelaajan on maksettava kuljetuksesta ketjuun kuuluville kanssapelaajille.

Kaivoksesta löytyvä vesi vaikeuttaa louhimista, sillä jokaista vesikuutiota kohti pelaaja tarvitsee yhden ylimääräisen työläisen. Se tulee kalliiksi, sillä työläisiä on muutenkin niukasti. Vaihtoehtona on pumpata vesi kokonaan pois vedenpumppaamon avulla, mutta se hyödyttää helposti enemmän kanssapelaajia kuin itseä, sillä pumppaamisen jälkeen toiset pääsevät louhimaan pienemmillä kustannuksilla.

Suolakaivoksessa on tungosta. Kuva: André Nordstrand / BGG
Suolakaivoksessa on tungosta. Kuva: André Nordstrand / BGG

Taloutta ja työläisiä

Parhaat rahat saa, kun käy toimittamassa louhimansa suolan kuninkaan linnaan. Mitä tahansa suolakimpaleläjää kuningas ei ota vastaan, vaan pelaajan on täytettävä jokin valmiiksi esillä olevista suolatilauksista. Tilaus voi olla esimerkiksi kaksi ruskeaa ja yksi vihreä kuutio, joista maksetaan palkkioksi 17 kolikkoa.

Linnaan pyrkimisessä on omat mutkansa, sillä sinne mielivä työläinen asetetaan jonoon, joka etenee kerran vuorossa. Linnaan pääsee kahden vuoron kuluttua, ja tällöin pelaajan on pakko pystyä täyttämään jokin suolatilaus, muuten seuraa sanktioita. Jonottaminen takaa, että yllätyksiä voi tulla: muut pelaajat saattavat täyttää suunnitellun tilauksen nenän edestä, eikä oma suolakuutiovalikoima välttämättä sovi muiden tilausten täyttämiseen. Pelaajien suolavarannot ovat julkisia, joten tilanteeseen voi toki yrittää varautua ennakolta.

Koska raha ratkaisee voittajan, taloudellisuus on Magnum Salissa tärkeää. Pelaajan on yritettävä minimoida suolan hankintaan kuluva rahamäärä ja pohdittava, paljonko suolan hankkimisesta kannattaa maksaa, jotta jää voitolle tilauksen toimittamisen jälkeen.

Kulujen minimoinnista seuraa, että kannattaa kärkkyä hyviä tilaisuuksia louhia halvalla. Koska veden pumppaaminen on kallista, on järkevintä pumpata itse mahdollisimman vähän ja odottaa, että muut tekevät sen. Turhauttavimmillaan mekaniikka johtaa kuitenkin siihen, että kaikki pelaajat välttelevät toimintaa, jotta eivät auttaisi toisia. Itse nautin enemmän peleistä, jotka kannustavat toimintaan, mutta tämä lienee makukysymys.

Toimiva, mutta persoonaton

Magnum Sal tarjoaa mukavasti haastetta, kun pelaajat yrittävät setviä, miten kaikki suolan louhimiseksi vaadittavat toimet saa mahdutettua yhteen vuoroon. Apuna ovat pajalta ostettavat työkalut, joiden käyttö ei kuluta toimintoa. Työkalua voi käyttää kerran jokaisen viikon aikana, joten niitä kannattaa hankkia jo pelin alussa. Sopivasti ajoitettuna työkaluista on erittäin suuri apu, ja muutenkin ne ovat vahvoja, sillä niistä saa pisteitä myös lopussa.

Magnum Salissa on jonkin verran työläisasettelupelien elementtejä: tarjolla on joukko toimintoja valittavaksi, ja lisäksi pelaajat voivat viikon aluksi asettaa työläisiään eri rakennuksiin apulaisiksi ja ansaita sitten rahaa kun toiset käyttävät rakennuksia. Vuorolla pelaajien on valittava, millä työläisellä toimitaan. Toisaalta perinteistä toiminnoista kilpailemisen mekaniikkaa Magnum Salissa ei juuri ole. Apulaisen pesteistä on kilpailtava, mutta niiden painoarvo on melko vähäinen.

Pelaajien välistä vuorovaikutusta Magnum Salista ei silti puutu. Suolakuutioista saa kilpailla ihan tosissaan, ja erään työkalun avulla voi ärsyttää pelikavereita kauhomalla vettä kilpailevien työläisten jalkoihin. Tuurin merkitys on vähäinen, ja tilanteisiin varautumalla sitä voi entisestään pienentää.

Magnum Sal on ihan kelpo peli, enkä löydä siitä suurempia vikoja. Peli on selkeä ja toimiva, ja mietittävää riittää useammalle pelikerralle. Mitään kovin omaperäistä tai koukuttavaa siinä ei kuitenkaan ole, mikä jättää Magnum Salin genrensä keskikastiin.

Esinekortteja. Kuva: Alessandro Fibbi / BGG
Esinekortteja. Kuva: Alessandro Fibbi  / BGG

Faktat Magnum Salista

Suunnittelijat: ,

Julkaisija: Gry Leonardo (2010)

Mutkikkuus: Keskitasoa. Peliharrastaja omaksuu säännöt melko helposti.

Onnen vaikutus: Vähäinen.

Vuorovaikutus: Toisten pelaajien valinnoilla on merkitystä, ja pientä kiusaakin voi tehdä.

Teema: Kaivosteema sopii suolan keräilyyn ja modulaariseen lautaan hyvin, mutta muuten keskiaikainen teema on löyhä.

Uudelleenpelattavuus: Mietittävää riittää moneen peliin.

Kieliriippuvuus: Komponenteissa ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pelin kesto: 90–120 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Yksi vastaus aiheeseen “Magnum Sal”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *