Kategoriat
Peliarvostelut

Happy Salmon

Kalaläpsytystä kahden minuutin superhektisissä erissä. Happy Salmon on erinomainen jäänsärkijä sosiaalisiin tilanteisiin ja älyvapaa oksitosiininirrottaja.

Jotkut pelit erottuvat muista pakkauksellaan. Happy Salmon kuuluu näihin: pelin paketti on pienikokoinen neopreenilohi, jolla on läpsyvät evät ja kaikki. Sisältä paljastuu pakallinen paksuja kortteja, joissa on lohimaisten tervehdysten kuvia.

Yksi erä Happy Salmonia kestää noin pari minuuttia ja peli on täysin päätöntä koohotusta. Se on helppo tuomita aivottomaksi roskaksi, mutta on neurobiologisia syitä, miksi peli toimii: se on itse asiassa oiva keino saada elimistöönsä virkistävä annos oksitosiinia.

Happy Salmon
Kuva: Mikko Saari

Naurettavaa läpsytystä

Jokaisella pelaajalla on kahdentoista kortin pakka. Pakassa on neljää erilaista korttia. Kun kierros alkaa, pelaajat kääntävät pakkansa kuvapuoli ylöspäin ja alkavat huutaa päällimmäisen korttinsa nimeä. Jos toisella pelaajalla on sama kortti, pelaajat tekevät kortissa mainitun toiminnon ja heittävät sitten korttinsa pois ja siirtyvät seuraavaan korttiin.

Jos tuntuu, että pareja ei löydy, päällimmäisen korttinsa saa siirtää pakan pohjalle. Peli päättyy, kun joku on saanut kaikki kaksitoista korttiaan pelattua. Tähän menee aikaa noin pari minuuttia.

Toiminnot ovat High 5 eli yläviitoset, Pound it eli nyrkkitervehdys, Happy salmon eli lohiläpsytys (kädet kättelyasentoon, mutta kättelyn sijasta läpsytätte käsivarren sisäpuolta) ja Switcheroo eli paikanvaihto. Jos peliä pelaa pöydän ääressä, Switcheroon voi tehdä myös niin, että pelaajat vaihtavat kortteja ennen kuin heittävät ne pöydälle. Mukana on myös äänetön muunnelma, jossa viestitään huutamisen sijasta eleillä.

Koko touhu näyttää tältä:

Yksinkertaista, nopeaa hupia

Happy Salmonin säännöt opettaa hetkessä. Kuka tahansa oppii pelaamaan. Kynnys sääntöjen puolesta on matala, mutta pelaaminen vaatii vähän uskallusta pistää itsensä likoon.

Sopivassa tilanteessa peli kuitenkin toimii takuuvarmasti. Salaisuus on jatkuvassa toisten pelaajien koskettamisessa: myönteinen kosketus lisää onnellisuushormoni oksitosiinin eritystä. Näkisin Happy Salmonille oivan paikan esimerkiksi jäänsärkemisessä erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Jos olisin esimerkiksi nuorison kanssa tekemisissä, tämä peli kuuluisi varmasti työkalupakkiin.

Pelaajamäärä on 3–6, mutta kolminpelin jättäisin väliin. Olen kokeillut, eikä se ole ihan hirveän kiehtovaa. Kuudella peli oli paljon hauskempi, joten tässä tapauksessa enemmän on parempi.

Suomessa on myynnissä tietääkseni vain vihreää lohta, mutta pelistä on olemassa sininenkin paketti: siinä on samoin kuusi pakkaa, mutta eri väreissä, joten yhdistämällä vihreän ja sinisen voi pelata kahdellatoista pelaajalla (onnistuu se kahdella vihreälläkin, mutta vähän vaivalloisemmin). Se on varmasti ratkiriemukasta.

Happy Salmonin kortit
Kuva: North Star Games

Faktat Happy Salmonista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: North Star Games (2016)

Mutkikkuus: Erittäin yksinkertainen, tähän pääsee sisään hetkessä.

Onnen vaikutus: Peli on yhtä kaoottista sähinää, ei tällä ole taidon ja tarkkuuden kanssa mitään tekemistä. Hereillä pitää olla ja valppaana koko sen minuutin, jonka peli kestää.

VuorovaikutusHappy Salmon on sataprosenttista vuorovaikutusta.

Teema: Tässä saa tehdä lohiläpsytystä!

Uudelleenpelattavuus: Joko kertapelillä nähty tai kymmenen peliä putkeen.

Kieliriippuvuus: Neljä eri korttia oppii vaikka lukutaidotonkin.

Pelaajamäärä: 3–6, useammalla kappaleella peliä enemmän. Ei toimi hyvin kolmella, enemmän on parempi.

Pituus: Alle viisi minuuttia, useimmiten minuutti tai pari.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *