Kategoriat
Peliarvostelut

Halli Galli

Halli Galli on petollisen yksinkertainen peli. Sen tausta on perinteisellä korttipakalla pelattavissa nopeustestipeleissä kuten läpsy, mutta Haim Shafir, Israelin touhukkain pelisuunnittelija, on jalostanut perinteisestä ideasta hienostuneen pelin.

Halli Galli on julkaistu suomeksi pariinkin kertaan, joskus 1990-luvulla sen suomensi tiettävästi Tactic, tuoreemman julkaisun takana on Lautapelit.fi.

Halli Gallin kansi

Pikaläpsyä

Pelaajilla on pinot kortteja, joita käännetään esiin yksi kerrallaan. Kun pelaajien pinoissa näkyy tasan viisi samanlaista hedelmää, pelaajien on iskettävä kelloa mahdollisimman nopeasti. Voittaja kerää kortit, ja pelin lopussa eniten kortteja kerännyt voittaa.

Reaktionopeus on siis testissä. Tarkkaavaisuus palkitaan, kun kello helähtää ennen kuin muut edes huomaavat, mitä on tapahtunut. Välillä kaikki yrittävät iskeä kelloa samaan aikaan, jolloin katsotaan, kenen sormet ovat alimpana.

Halli Galli on idealtaan erittäin yksinkertainen, ja toimii juuri sen takia niin hyvin. Nopeus on valttia, eikä peli aseta turhia mutkia matkaan. Pidän nopeuspeleistä ja Halli Galli on selkeydessään genren parhaimmistoa.

Halli Gallin ongelmat ovat samoja kuin muillakin nopeuspeleille. Nopea pelaaja hallitsee peliä, eikä muilla ole juuri mahdollisuuksia. Parhaimmillaan peli onkin tasaväkisten pelaajien kanssa. Pelissä on myös eliminaatioelementti, eli kun pelaajilta loppuvat kortit, he putoavat pelistä pois. Tämä on tyypillisesti vähän tylsää, mutta Halli Galli on yleensä sen verran ripeä peli, että odottelua ei kerry paljoa. Joskus peli voi kuitenkin venyä tasaväkisten pelaajien kesken.

Yksinkertainen peli toimii varmasti, mikäli pelaajat pitävät nopeuspeleistä. Vaikeusasteeltaan peli sopii myös lapsille, mutta suhtaudun hieman epäilyksellä peleihin lasten ja aikuisten kesken. Kun kelloa tavoitellaan nopeasti, lyönneissä voi olla sen verran voimaa, että alle jäävän sormiin sattuu.

Muista nopeuspeleistä Halli Galli muistuttaa eniten Jungle Speediä, jossa tavoitellaan pöydän keskellä olevaa toteemipaalua. Itse pidän Halli Gallia selkeydessään parempana, mutta jos peli tuntuu liian yksinkertaiselta, mutta idea hyvältä, Jungle Speed voi olla parempi valinta. Halli Gallista on olemassa myös mutkikkaampi versio Halli Galli Extreme, joka lisää vaikeusastetta.

Piccolo

Piccolon kansi

Lautapelit.fi julkaisi 2022 Halli Gallin uudelleenversioinnin nimellä Piccolo, jossa teeman mukaisesti hedelmät on vaihdettu matkalaukuiksi. 

Muuten peli on täysin identtinen Halli Gallin kanssa: 56 kortin pakasta käännellään kortteja, kunnes pöydällä on viisi samaa symbolia ja sitten läjäytetään kelloa ja nopein voittaa kortit.

Kuvituksen tyyli on hyvin uskollinen alkuperäiselle, vaikka teema onkin vaihdettu ja kellokin näyttää täsmälleen samalta kuin Halli Gallissa.

Piccolon kortteja ja soittokello
Kuva: Tapani Aulu

Faktat Halli Gallista

Suunnittelija:

JulkaisijaLautapelit.fi (2012), Amigo (1992)

Mutkikkuus: Peli on erittäin yksinkertainen ja sopii myös lapsille.

Onnen vaikutus: Nopein pelaaja voittaa, siinä ei tuurista ole liiemmin hyötyä.

Vuorovaikutus: Peli on kiivasta kilpailua siitä, kuka on nopein.

Teema: Hedelmät ovat selkeitä ja erottuvat toisistaan sopivasti.

Uudelleenpelattavuus: Peli on täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita, joten sitä jaksaa kyllä pelata kerta toisensa jälkeen.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–6, parempi useammalla pelaajalla.

Pituus: 10–15 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *