Kategoriat
Peliarvostelut

Celtica

Wolfgang Kramer ja Michael Kiesling -kaksikko tunnetaan lihaisammista peleistään, mutta varsinkin Wolfgang Kramerilla on ludografiassaan paljon perhepelejä. Celtica kuuluu selvästi perhepeliosastolle, sillä vaikka se onkin päällisin puolin varsin vaikuttava ilmestys, pelinä se on varsin kevyt.

Pelin idea

Celtican kansiPelaajat ohjastavat druideja pelilaudan läpi kulkevalla radalla, yrittäen kerätä hajonneiden amulettien palasia kokonaisiksi amuleteiksi. Kun pelaaminen aloitetaan, luonnollinen reaktio on napata itselleen mieluisan värinen druidi pelinappulaksi, mutta tässä tapauksessa reaktio menee vikaan. Kaikki pelaajat ohjaavat kaikkia druideja.

Radan pysähdyspaikat ovat hyviä (saa amuletinpaloja), huonoja (menettää amuletinpaloja) tai vaihtelevia (saa ottaa kortin – voi olla hyvä tai sitten ei). Pelaamalla kortin, samanvärinen druidi liikkuu. Tarkoitus olisi ohjata druidit omilla vuoroilla hyviin ruutuihin. Koska pelaajilla on vain viiden kortin käsi käytettävissään, se ei aina onnistu.

Pelissä on paljon kyse tuurista ja siitä, mitkä kortit sattuu saamaan, mutta myös ajoituksella on osuutensa. Korttinsa voi käyttää paremmin ja huonommin. Koska toisten pelaajien kortteja ei tiedä, taktikointi on kuitenkin rajallista.

Pelaajien määrä ratkaisee

Celtica on hyvin erilainen kokemus pelaajien määrästä riippuen. Ilmiö esiintyy monessa pelissä, mutta Celtica on hyvä esimerkki pelistä, jossa se tiivistyy. Useammalla pelaajalla hallintaa on vähän ja satunnaisuutta inhoava pelaaja on hätää kärsimässä. Pienemmillä pelaajamäärillä peli on hallitumpi kokonaisuus, jossa sattuman merkitys on pienempi. Kaksinpelinä Celtica on mainio peli.

Näyttävä ulkoasu, helpot säännöt ja usein loppuun asti säilyvä jännitys tekevät Celticasta hyvän perhepelin. Peliharrastajien kannattaa kokeilla peliä pienemmillä pelaajamäärillä ja pitäen mielessä sen, että isosta laatikosta huolimatta kyse on hyvin kevyestä täytepelistä.

Pelin ikäsuositukseksi on lykätty melkoisen käsittämätön 10+, sillä sopivalla ohjeistuksella Celticaa pelaavat jo fiksummat kuusivuotiaatkin.

Suunnittelija: ,
Julkaisija: Ravensburger
Ilmestymisvuosi: 2006
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 30-45 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

2 vastausta aiheeseen “Celtica”

Oikeastihan pelissä on paljon enemmän taitoa kun arvostelussa kerrotaan. Alussa ei esimerkiksi kannata mennä hakemaan amuletin osia, vaan kannattaa mennä sakkopaikoille. Niistä saa hyödyllisen kortin joka on myöhemmissä peleissä erittäin arvokas. Mainio peli kunhan sitä osataan pelata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *