Kategoriat
Peliarvostelut

Abandon All Artichokes

Millainen on suhteesi artisokkiin? Jos inhoat artisokkia, tässä pelissä pääset hankkiutumaan niistä eroon. Jos pidät artisokista, no, ainakin saat pelatessasi ihastella söpöjä ja ilmeikkäitä artisokkia samalla kun siivoat niitä pakastasi.

Gamewrightin julkaisema ja Emma Larkinsin suunnittelema Abandon All Artichokes sai alkunsa nimestä. Larkinsilla – joka lienee parhaiten tuttu Ludology-podcastista – oli kesällä 2017 haaste tehdä joka päivä jotain pelisuunnitteluun liittyvää.

Yhtenä päivänä haasteena oli keksiä alkusoinnullisia pelinnimiä ja tällä listalla oli Abandon All Artichokes. Joku ilmoitti heti haluavansa ennakkotilata Abandon All Artichokesin – joka siis tässä vaiheessa oli vain nimi – ja siitä se sitten lähti. Nimi johti ajatukset pakanrakennukseen ja korttien siivoamiseen pois pakasta ja muutamaa kuukautta myöhemmin prototyyppi lähti jo Gamewrightin suuntaan (jos pelin kehitys kiinnostaa enemmän, Larkinsin suunnittelupäiväkirja on mielenkiintoista luettavaa).

Abandon All Artichokesin kansi

Arkistoi arvottomat artisokat

Kuten pakanrakennuspeleissä yleensä, pelaajilla on tässäkin tapauksessa identtiset pakat kortteja. Tällä kertaa pakkaa ei edes tarvitse sekoittaa, se kun koostuu kymmenestä artisokkakortista (katsopa huviksesi, kuinka moni pelaaja silti sekoittaa aloituspakkansa). Pelin voittaa, kun vuoron lopussa nostaa uuden viiden kortin käden, jossa ei ole yhtään artisokkaa. Tähän voi päästä sekä hankkimalla pakkaan uusia kortteja että hankkiutumalla eroon artisokista.

Jokaisella vuorolla otetaan yksi kortti pöydällä olevasta kasvirivistä. Tämä kortti tulee suoraan käteen ja sen saa heti pelata, samoin kuin muut käsikortit. Lopuksi heitetään käsikortit pois ja nostetaan viisi uutta korttia ja jos kädessä ei ole yhtään artisokkaa, voitit.

Abandon All Artichokesin nostopakka ja viiden kortin rivi
Uudet kortit ostetaan rivistä. Porkkana on perinteisesti suosituin valinta, mutta myöhemmin pelissä joku muu kortti voi jo olla parempi vaihtoehto. Kuva: Mikko Saari

Mitä kortit sitten tekevät? Artisokat eivät tee yhtään mitään, mutta muilla korteilla on toimintoja, jotka liittyvät uusien korttien manipuloimiseen tai artisokista eroon pääsemiseen. Parsakaalilla saa kompostoida eli poistaa pakasta artisokan, jos kädessä on vähintään kolme artisokkaa. Kompostoimalla porkkanan, saa samalla kompostoida kaksi artisokkaa, mutta vuorolla ei saa tehdä muuta. Sipulilla voi kompostoida kädestä yhden artisokan, mutta käytetty sipulikortti pitää antaa toisen pelaajan poistopakkaan.

Maissilla voi ottaa pakkansa päälle uuden kortin pöydältä, mutta samalla pitää pelata poistopakkaan yksi artisokka. Herneillä nostetaan pakasta kaksi korttia, joista toinen tulee omaan poistopakkaan ja toinen jollekin toiselle pelaajalle. Vähän häijympääkin vuorovaikutusta on: purjolla saa katsoa toisen pelaajan pakan päällimmäisen kortin ja halutessaan ottaa sen omaan käteensä.

Pettämätön perustason perhepeli

Abandon All Artichokes on erittäin suoraviivainen peli ja sopii hyvin koko perheen peliksi. Gamewright julkaisijana on jonkunasteinen tae tästä ja Larkinsin työ pelin kehityksessä on myös johtanut kohti sujuvaa pelattavuutta ja kynnysten purkamista.

Esimerkiksi sääntö siitä, että vuoron aikana hankitun kortin saa pelata heti on peräisin pelitesteistä. Tavallisestihan pakanrakennuspeleissä uudet kortit menevät poistopakkaan, josta ne tulevat peliin myöhemmin. Pelaajat toimivat kuitenkin toisin ja Larkins nojasi tähän pelaajien intuitiiviseen toimintaan – tuloksena sujuva ja helposti etenevä peli.

Korteissa on jonkin verran tekstiä, mutta erilaisia kortteja on lopulta aika vähän ja niiden säännöt ovat yksinkertaiset, joten pelaaminen onnistuu hyvin myös lasten ja kielitaidottomien kanssa. Kortit voi muutenkin pelata täysin avoimesti, joten taitamattomampien pelaajien neuvominen alussa on helppoa.

Pelissä on sopivasti jännitystä, mahdollisuuksia erilaisten strategioiden toteuttamiseen ja hyvä annos tuuria pehmentämässä kulmia.

Käsi, jossa hernekortti ja artisokkia
Näille herneille ei vain voi sanoa ei. Kuva: Mikko Saari

Todella toteutettu tuote

Abandon All Artichokes on myös hyvä esimerkki siitä, miten peli voi olla paitsi toimiva peli, myös hyvä tuote. Peli ei olisi esimerkiksi lainkaan niin vetävä ilman Bonnie Pangin aivan fantastista kuvitusta. Söpöt kasvishahmot tekevät pelistä todella houkuttelevan ja kiinnostavan pelata.

Myös muotoiltu peltirasia ja sen iloisenvihreä väri houkuttelee tutustumaan tarkemmin. Peltirasiat ovat usein vähän rasittavia käytännössä, mutta tämä on hyvin tehty: kannessa ei esimerkiksi ole ulkonevaa reunaa, joten rasiaa voi pitää hyllyssä kyljellään. Tässä pelissä tuotesuunnittelu on kohdallaan.

Toistaiseksi peliä ei valitettavasti saa Suomesta, mutta koska Gamewrightin pelejä on Suomesta ennenkin saanut, tämänkin luulisi saapuvan suomalaisten pelikauppojen valikoimiin ennen pitkää. Toivotaan, sillä Abandon All Artichokes on sekä erinomainen perhepeli että peliharrastajille mukavan omaperäinen fillerikokoinen näkökulma pakanrakennukseen.

Abandon All Artichokesin peltipurkki avattuna
Vaikka yleensä en peltipurkeista pidäkään, tässä se toimii ja lisää pelin vetovoimaa hyllyssä. Kuva: Mikko Saari

Faktat Abandon All Artichokesista

Suunnittelijat:

JulkaisijatGamewright (2020)

Mutkikkuus: Säännöt ovat suoraviivaiset ja yksinkertaiset. Ensimmäisen pelin jälkeen säännöt eivät asetu pelaamisen esteeksi.

Onnen vaikutus: Mukana on perhepelille sopiva määrä tuuria. Valintojen merkitys ei liukene liikaa, mutta toisinaan hyvällä tuurillakin voi voittaa.

Vuorovaikutus: Pakassa on sen verran vuorovaikutteisia kortteja, että tunnetta rinnakkaisesta pasianssista ei tule. Toisaalta kiusanteko ei ole kovin häijyä, varastaminen on sen verran sattumanvaraista, että useimmat eivät tästä mieltään pahoita.

Teema: Bonnie Pangin huikean söpö kuvitus tekee pelistä ilon silmällä. Kasvisteeman höpsöys huvittaa joka kerta.

Uudelleenpelattavuus: Pelissä on sen verran satunnaisuutta korttien tarjonnassa, että tismalleen samaa strategiaa ei voi toteuttaa joka kerta.

Kieliriippuvuus: Pelin korteissa on englanninkielistä tekstiä, mutta erilaisia kortteja on vähän ja kaikki kortit pelataan avoimesti, joten kielitaito ei ole suurikaan vaatimus. Riittää, että joku osaa selittää, mitä kortit tekevät.

Pelaajamäärä: 2–4. Toimii mainiosti kaikilla eri pelaajamäärillä.

Pituus: 20 minuuttia.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *