Kategoriat
Videot ja podcastit

Lautapelituubi: Parhaat kaksinpelit

Edellisen kaksinpelivideon aiheena olivat kaksinpeleiksi sopivat moninpelit, nyt puhutaan puhtaista kaksinpeleistä. Videolla mainitaan muun muassa Tzaar, Zèrtz, Yinsh, Battle Line, Jaipur, Star Realms, Patchwork, Carcassonne: The Castle, Le Havre: The Inland Port, Memoir ’44 ja Fields of Arle.

Päivitys 26.11.: Jutussa mainitaan Memoir ’44:n suomennos. Sampsa on ystävällisesti julkaissut suomentamansa kortit BoardGameGeekissä.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

11 vastausta aiheeseen “Lautapelituubi: Parhaat kaksinpelit”

Twilight Struggle? Ei kai se aiheetta roiku BGG:n kärkisijoilla. Kaikille peli ei toki maistu, mutta itselle ei ole epäselvää, mitä peliä haluaa kaksistaan pelata.

Minun nähdäkseni Twilight Struggle roikkuu kärkisijoilla pääasiassa siksi, että monet minun kaltaiseni ihmiset, joilta tippuisi viitosen tai kuutosen reittaus, tietävät jo lähtökohtaisesti olla pelaamatta, eikä pitkää kaksinpeliä kovin herkästi päädy sattumaltakaan pelaamaan. Vähemmän vinoutuneella otoksella se olisi varmaan top-50-peli, mutta ei kyllä top-10…

Hain Klask:n juuri Suomalaisesta kirjakaupasta. Hauskaa refleksi-hupia kahdelle.

Samaa mieltä Twilight strugglesta, siis pelihän ON todella hyvä, temaattinen ja viimeisen päälle hiottu. Mutta ei se ole kaikille, ja tuo sijoitus on kyllä vääristynyt juuri siksi että ne jotka sitä pelaavat ne siitä pitävät ja toistepäin.

itse laittaisin sen top-20 kuitenkin ja ehdottomasti kaksinpelien sanotaan nyt top-5. Makuasioita

Hei! Kiitos hyvistä lautapelien esittelyvideoista. Itseä harmittaa, että on niin huono kielitaito, etten noihin enkunkielisiin peleihin paljoa ole uskaltanut koskea, vaikka arvostelujen mukaan siltä osastolta ne parhaat pelit löytyvät… Pitäydytään siis yleensä turvallisesti suomeksi julkaissuissa europeleissä. Lyhyistä filleripeleistäkään en oikein syty, esim. Love letterin ostin, mutta petyin pahasti ja pelaaminen jäi pariin kertaan… No catanin korttipeliversio toimii ok.

Vinkkejä kaipaisin siis hyvistä peleistä! Olemme satunnaista lautapelailua harrastava pariskunta, jotka pelaisivat kyllä huomattavasti useammin, mutta pienet lapset rajoittavat pelailun lähinnä viikonloppuiltoihin/öihin, lapsenvahtia kun ei ole varaa niin usein palkata (ollaan kyllä joskus menty treffeille kahvilaan jokin lautapeli kourassa). Eli pelaamme useimmiten kaksin, mutta kavereista löytyy (satunnaisia) pelaajia myös, eli pelikaveriseuraakin saa tarvittaessa.

Tällä hetkellä omia suosikkeja ovat mm. Dominion (se taitaa olla kestosuosikki), Kingdom Builder (puoliso ei siitä kauheesti kyllä syty), 7 wonders (toimii mun mielestä paremmin moninpelinä, mutta ihan ok myös kaksin silleen, että molemmat hallinnoi kahta laattaa), Principato (toimii edellistä paremmin kaksinpelinä, suht kevyt väsyneille vanhemmille), näiden lisäksi hyvin satunnaisesti tulee pelattua mm. Oregonia, Carcassonnea, Vasgo da Camaa, Paris Connectionia jne. On meidän pelikaapissa muitakin pelejä, mutta ei niin aktiivisella käytöllä.

Jos innostusta riittää, niin keskisarjan suomeksi julkaissuista (europeleistä) saisi ehkä oman videonkin julkaistua? Suositeltu pelin kesto n. 45-120 min vaikka. Ei tarvi olla pelkkiä kaksinpeliksi soveltuvia, mutta kaksinpeliksi soveltuvuus on plussaa mainita aina kunkin pelin kohdalla. :)

Kyllä tähän listaukseen kuuluu ehdottomasti myös Targi. Minun mielestä puhtaiden kaksinpelien kuningas.

Kiitos vinkeistä!

Splebdoria ollaan pelattukin, mutta on vähän ehkä tylsä kahdestaan, en tiedä tulisko moninpelissä enempi säpinää. Useamman pelin pelanneena en ole kertaakaan saanut kerättyä aatelista itselleni ennen pelin loppumista joten sen vuoksi ehkä hieman ontuu..?

Perusmenolippuakin on jo tullut pelattua sen verran että kartat jäi suunnilleen jo mieleen. Ko. peli meillä siis kaverilta lainassa yli vuoden päivät. Pelimekaniikaltaan kyllä toimiva perhepeli! Olen miettinyt jonkin muun menolippuversion hankkimista, mikähän niistä olis paras (ja toimiva myös kaksin)? :)

Se, ehtiikö aatelisia kerätä vai ei, riippuu vähän vallitsevista strategioista. Moninpelissä niitä on enemmän, joten sikäli niitä on helpompi kerätä. Mutta minusta se on hyvä peli myös kaksinpelinä.

Menolipun versioista en osaa sanoa, en ole kokeillut niitä mitenkään kattavasti. Pohjoismaat lienee paremmasta päästä kaksinpelinä.

Menolippu Intia -lisäosa (joka sisältää siis Sveitsi-kartan myös) on hyvä kaksinpelikartta, juurikin siis tuo Sveitsi. Vaatii sitten tosin peruspelin tai Eurooppa-version, jotta saa tarvittavat nappulat ja kortit, mutta hyvänä puolena tuossa on sitten yhteensä jo kolme karttaa, joita kaikkia voi pelata kaksin tai kolmin, osaa neljästään tai viidestään. Sveitsi-karttaa pidän itse parempana kaksinpeliin kuin Pohjoismaita.

Komppaan ylläolevaa kommenttia: Menolippu Sveitsi on kyllä aivan loistava kaksinpelinä, mailin verran parempi kuin Pohjoismaat. Kolmella pelaajalla Sveitsi ei enää niin hyvä olekaan. Miun suosikki-kartta, jota on Steamin kautta tullut pelattua jotain 30 kertaa. Kannattaa hommata, jos Menolippu yhtään kiinnostaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *