Kategoriat
Artikkelit

Piecepack

Piecepack on James Kylen kehittämä joustava ja monipuolinen lautapelisysteemi. Sen on tarkoitus toimia kuten korttipakan, mahdollistaen paljon erilaisia pelejä, jotka käyttävät järjestelmän osia eri tavoin. Piecepack on julkaistu ilman mitään tekijänoikeuksia, joten kuka tahansa voi tehdä ja myydä omaa piecepack-settiä, ilman että kenellekään täytyy maksaa mitään.

Piecepackin logoJärjestelmä koostuu laatoista, kolikoista ja nappuloista. Laatat ja kolikot on jaettu neljään maahan, joista jokaisessa on numerot nollasta viiteen. Kumpiakin on siis 24 kappaletta. Nappuloita on yksi väriä kohden.

Piecepack on saavuttanut jonkin verran suosiota. Sen ympärille on rakentunut pienimuotoinen nettiyhteisö, jonka keskeisin panos järjestelmän kehittämiselle on ollut suunnittelukilpailujen järjestäminen. Jokainen kisa on tuottanut nipun pelejä ja nyt valikoimissa onkin jo yli sata piecepack-peliä. Niiden lisäksi piecepackilla voi pelata useita vanhoja pelejä.

Piecepack on luonnollisesti houkutteleva järjestelmä pelisuunnittelijoille, jotka voivat helposti kokeilla erilaisia peli-ideoita käyttäen piecepackin osia. Suunnittelukilpailuissa voi voittaa palkintoja, mainetta ja kunniaa. Ja vaikka ei itse pitäisikään peli-ideoiden kehittelystä, tarjoaa piecepack halvalla laajan valikoiman erilaisia pelejä.

Suomesta piecepackeja ei saa, mutta sellaisen voi toki tulostaa itse. Jos ei ole askartelija, mutta omistaa luottokortin, piecepackin voi tilata esimerkiksi Mesomorph Gamesilta.

Toinen varsin mielenkiintoinen järjestelmä on värillisistä muovipyramideista koostuva Icehouse.

Kokeilemiani piecepack-pelejä

Alien City yhdistää piecepackin ja Icehouse-pyramidit kieroksi peliksi, joka muistuttaa paljon Fresh Fishiä. Kaksi pelaajaa rakentaa torneja ja halleja; tarkoitus on saada omat tornit mahdollisimman lähelle muunvärisiä rakennuksia ja mahdollisimman kauas samanvärisistä torneista. Alien City on oma suosikkini piecepack-peleistä.

Cardinal’s Guards on melkoinen päänvaiva. Alkuun se vaikutti miltei mahdottomalta ratkaista, mutta niin vain sain jo toisella yrittämällä täydellisen tuloksen. Haaste on kuitenkin mielenkiintoinen. Oma suosikkini yksinpelattavista piecepack-peleistä.

Chariots on melko vauhdikas kilpa-ajopeli antiikin malliin. Ainoa kokemukseni oli vähän nihkeä, mutta luulisin, että peli paranee, jos pelaajia on täydet neljä. Säännöt ovat vähän vaikeaselkoiset, mutta sinänsä peli on varsin yksinkertainen.

Fuji-san on elegantti ja yksinkertainen peli. Se on melko helppo ratkaista, mutta tarjoaa miellyttävää ajattelutyötä hetkeksi.

Hanging Gardensia on kehuttu kovasti. Itse en ole vielä täysin keksinyt pelin hienoutta, mutta yrittää sopii. Pelaajat rakentavat riippuvia puutarhoja, kohottaen terasseja ja istuttaen kukkapenkkejä. Peli on vähän sekava, mutta ehkä aukenisi enemmällä pelaamisella.

One Man: Thrag! on mielenkiintoinen yksinpeli. Sen aiheena on luolaholvaaminen: pelaajan tehtävänä on tappaa kaikki pahan velhon 15 hirviötä 12 kierroksessa. Peli on varsin paljon tuurista kiinni, mutta hyödyntää piecepackin ominaisuuksia laajasti.

Power Lines on todella yksinkertainen abstrakti kaksinpeli. Pelaajat rakentavat 4×4 laatan ruudukon, johon toinen pelaajista yrittää tehdä rivejä värin mukaan, toinen numeroiden. Peli on todella helppo oppia ja varsin hauska pelata.

Tula muistuttaa perinteistä korttipasianssia. Laatat pinotaan pyramidiksi, josta niitä nostellaan pois yksi kerrallaan tietyn säännön mukaan. Peli on usein mahdoton ratkaista, mutta helppo ja nopea pelata.

Linkkejä

Virallinen piecepack-sivu on hyvä tiedonlähde piecepack-asioissa. Sieltä löytyy piecepackin määritelmä, tulostettava piecepack, lista peleistä ja tietoja piecepackin myyjistä.

Piecepack-wiki on yhteisön koti, josta löytyy pelien sääntöjä. Pelejä on myös jaoteltu ja luokiteltu eri tavoin, joten jos hakee tietyntyyppistä pelikokemusta, löytyy valikoimista varmasti jotain sopivaa.

Piecepack-lista Yahoossa on keskustelupalsta piecepack-harrastajille.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *