Kategoriat
Artikkelit

Loistoa lautapeleihin nappuloita maalaamalla

Lautapelien nappuloissa on tapahtunut kehitystä viimeisen kahden vuosikymmenen aikana paljon ja ne ovat lähestyneet perinteisiä miniatyyrejä laadultaan ja yksityiskohtien määrältään. Monesti valmiiksi maalatut tai maalaamattomat pikku-ukkelit ovat kuitenkin mitäänsanomattomia. Niihin on kotikonstein helppo saada lisää eloa ja tehdä tätä kautta pelaamisesta uudenlainen kokemus.

Pohjatyöt kunniaan

Nappulat on hyvä ensimmäiseksi pestä kunnolla. Tähän touhuun vanha hammasharja ja saippuavesi käyvät hyvin. Astianpesuaineet irrottavat rasvaa hyvin, joten niitä voi käyttää myös pesussa. Kun pesu on tehty, nappuloiden kannattaa antaa kuivua kunnolla. Kannattaa välttää pesuvaiheessa liuottimia ja erityisesti asetonia sisältävää pesuainetta, jos kyseessä on muovinen nappula.

Kun nappulat ovat kuivuneet, kannattaa nappulat tarkastaa valmistuksessa mahdollisesti tulleiden purseiden osalta. Purseen voi kätevästi poistaa hienolla viilalla ja suurempia saa lähtemään mattopuukolla tai askarteluveitsellä.

Siistittyihin nappuloihin ruiskutetaan pohjaväri. Tavallisesti käytetään kahdenlaista pohjaväriä: valkoista ja mustaa. Mustan käyttäminen on alussa helpompaa, sillä pienet virheet ja maalaamattomat kohdat eivät näy yhtä selvästi kuin valkoisessa pohjavärissä.

Itse käytän Games Workshopin Chaos Black -primeria, mutta muut vastaavat pohjavärit käyvät myös. Täytyy kuitenkin muistaa, että pohjamaalin täytyy sopia muoville.

Runeboundin figuurit maalamattomina. Kuva: Tero Oksala
Runeboundin figuurit maalamattomina. Kuva: Tero Oksala

Maalaaminen

Pohjamaalattuun nappulaan voidaan alkaa tekemään väritystä. Periaatteessa maalaaminen on helppoa, mutta hyvän lopputuloksen saamiseen vaikuttavat nappulan yksityiskohdat, maalaajan taidot ja oikeat välineet. Primerin päälle maalataan ensin peittävillä väreillä, jonka jälkeen tehdään varjostuksia ja viimeistellään kerrosväreillä ennen lakkaamista.

Lakkaaminen kannattaa tehdä, kun on tyytyväinen nappulaan. Lakatusta pinnasta maalit on hankalampi saada pois korjauksia varten, mutta varsinkin sellaisessa pelissä jota pelataan useammin, lakkaus antaa kestävän pinnan maalikerroksen päälle. Maalia lähtee pois nappuloiden terävämmistä reunoista erittäin helposti.

Esimerkissä maalataan kahta erilaista nappulaa Runebound-pelistä. Nappuloiden yksityiskohtien määrissä on hieman eroja ja ne sopivat näin hyvin vertailtaviksi. Vähillä yksityiskohdilla oleva nappula on helppo maalata, mutta siitä on vaikeampi saada näyttävä.

Maalaamisessa kannattaa muistaa se, että kahdesta kolmeen ohutta maalikerrosta on parempi kuin yksi paksumpi. Muutamalla tipalla vettä saa maalia laimennettua niin, että se ei valu pois nappulan päältä, mutta se on kuitenkin niin ohutta, että se ei peitä yksityiskohtia.

Figuurit on maalattu mustalla pohjamaalilla. Kuva: Tero Oksala
Figuurit on maalattu mustalla pohjamaalilla. Kuva: Tero Oksala

Ensimmäisessä vaiheessa pohjamaalatulle nappulalle maalataan iho. Maalaamisjärjestys on periaatteessa vapaa, mutta suosittelen katsomaan hankalimmat paikat ensiksi. Maalin tökkiminen ahtaisiin väleihin sotkee helposti viereiset alueet ja silloin joutuu korjaamaan.

Maalista riippuen maalin kannattaa antaa kuivua 10-15 minuuttia ennen maalauksen jatkamista. Tosin varovaisesti esimerkiksi hiusten kuivaimella lämmittämällä saa kuivumista nopeutettua.

Ihon maalaamisen jälkeen maalataan vaatetus ja panssarit. Maalaamisessa tarvitaan tarkkaa kättä, mutta pienistä lipsahduksista ei tässä vaiheessa tarvitse vielä huolestua. Tärkeää on varmistaa, että maalia on kaikkialla siellä, minne sitä halutaan. Kun panssarit ja vaatteet on saatu maalattua, voidaan maalata aseet ja pienemmät yksityiskohdat.

Viimeistelytyöt

Mallia figuureihin otettiin korttien kuvista. Kuva: Tero Oksala
Mallia figuureihin otettiin korttien kuvista. Kuva: Tero Oksala

Kun nappula on maalattu kokonaan on tehtävä ”washaus”, joka pelastaa jonkin verran lipsahduksia. ”Pesemisellä” tarkoitetaan hyvin ohuen läpikuultavan värin levittämistä maalattavan pinnan päälle. Levityksen jälkeen uurteet ja yksityiskohdat tulevat paremmin esille ja tekevät maalattavasta kohteesta hieman luonnollisemman näköisen. Washaukseen tarkoitettuja värejä on useita, mutta yleisimmät lienevät musta, ruskea ja vihreä.

Halutessaan nappuloihin voi tehdä erilaisia tehosteita, mutta tässä vaiheessa ei puututa kyseisiin tekniikoihin.

Periaatteessa lautapelin nappuloiden maalaamisessa pätevät samat asiat kuin oikeidenkin miniatyyrien maalaamisessa. Useimmiten kuitenkin yksityiskohtien puuttuminen, valujälki ja pieni koko rajoittavat hyvinkin paljon maalaamista. 20 vuodessa on kuitenkin tultu paljon eteenpäin nappuloiden ruiskupuristuksessa ja esimerkissä käytetyt Runebound-lautapelin nappulat ovat ikänsä vuoksi huonoimmasta päästä. Muovi on taipuisaa ja halvan oloista.

Valmiiksi maalatut figuurit. Kuva: Tero Oksala
Valmiiksi maalatut figuurit. Kuva: Tero Oksala

Loppusilauksena miniatyyrien alustoihin voi lisätä esimerkiksi ruohoa, hiekkaa, kiviä tai mitä tahansa mieleen tulee. Esimerkissä Runeboundin nappulat saivat helpoimman ratkaisun eli hiekkaa jalustansa päälle. Jalustalle levitetään riittävästi PVA-liimaa (Erikeeper on PVA-liimaa), jonka jälkeen nappulan jalusta upotetaan hiekka-astiaan. Nappulaa on hyvä hieman liikutella hiekan alla jonka jälkeen nostetaan nappula pois ja kopistetaan ylimääräinen hiekka pois. Jalustan käsittely antaa viimeisen silauksen nappulalle.

Kaikkia tarvikkeita on saatavissa miniatyyrejä myyvistä liikkeistä ja useimmista hyvin varustetuista harrastekaupoista.

Tulevaisuudessa tutustutaan lautapelin laudan muuttamiseen, jotta se ei enää näyttäisi perinteiseltä läpyskältä pöydällä. Siihen saakka maalailkaa nappuloita ja pelatkaa hartaasti.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Yksi vastaus aiheeseen “Loistoa lautapeleihin nappuloita maalaamalla”

Moi & kiitos hyvästä artikkelista. Muutama kysymys aloittelevalta kustomoijalta. Saako tuota Chaos Black -primeriä Suomesta? Onko sitä olemassa useassa värissä, vai onko se vain pohjalle tarkoitettu musta väri? Osaatko ehdottaa muita maalimerkkejä muovifiguurien maalaukseen (pitäisi tehdä pieniäkin yksityiskohtia, eli siveltimellä levittyvä ja notkea maali)? Jostain luin, että joku käyttää tavallisia akryylimaaleja. Ovatkohan nämä kestäviä ja pysyykö maali hyvin (värjäämätön)? Entä mitä lakkaa käytät viimeistelyyn? Kiitos vastauksista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *